Kuiken ei uitkomen broedkast camera film macro agrarisch

Goede video’s maken: zo doe je dat!

×
Ga terug naar het overzicht
interview buiten opnames bedrijfsfilm natuur boer landschap agrarisch zon

In deze blog geven wij de belangrijkste tips voor het maken van goede video’s. Er komt meer bij kijken dan alleen de techniek. Het zelf maken van video’s is tegenwoordig voor iedereen gemakkelijker geworden, maar hoe maak je nou écht goede video’s? In deze blog:

Het allerbelangrijkste van een goede video

We kunnen vrij snel vertellen wat het allerbelangrijkste van een goede video is: dat is natuurlijk de inhoud. Daarna komt de kwaliteit van de video en de strategie. Het begint bij goede inhoud; vertel wat jouw doelgroep wil horen, laat zien wat jouw doelgroep wil zien.

Je video kan nog zo gaaf in elkaar zitten, maar zolang het geen inhoud heeft, blijft het “een leuk filmpje”. Het wordt dan nooit die ene waardevolle video die iedereen moet zien.

De praktische tips

De hieronder beschreven tips zijn wellicht een open deur, maar soms denk je er even niet zo bij na. Daarom kunnen deze tips je toch helpen bij het maken van video’s.

1. Laat iemand helpen

Het is niet aan te raden om helemaal alleen video’s op te nemen, tenzij dit voor jou het beste voelt. Het kan fijn zijn om iemand erbij te hebben die je kan ondersteunen, bijvoorbeeld een collega of een vriend. Hij of zij kan inzichten geven die jou en het eindresultaat op een hoger plan brengen.

2. Bereid je inhoud goed voor

Ook al heb je alles geregeld, het zou kunnen dat je, wanneer de opnames beginnen, aan één stuk door praat en je verhaal totaal geen structuur heeft. Je wijkt af van je oorspronkelijke onderwerp en je begint te ‘wauwelen’. Houd het kort en krachtig. Beter tien losse video’s dan één video waarin je alle informatie probeert te proppen. Probeer bij je vooraf gekozen onderwerp te blijven en niet af te glijden naar een ander onderwerp. Maak daar dan gewoon weer een nieuwe video over. Hier vind je – ter inspiratie – een lijst van 55 onderwerpen voor je zakelijke vlog.

3. Denk aan je houding

Ga je staan voor de camera? Zorg dat je rechtop staat en niet inzakt. Ga je zitten voor de camera? Zorg ervoor dat je niet onderuit gaat zitten. Je houding bij het opnemen van video’s is zeer belangrijk. Kijk recht in de lens; zo kijk je de kijker ook recht in zijn ogen aan. Spreek zoals je in het dagelijkse leven ook zou spreken. Wanneer je je houding natuurlijk houdt, kom je eerlijk, persoonlijk en authentiek over.

De technische tips

Nadat je de inhoud duidelijk hebt, kun je je gaan focussen op de techniek. Wanneer je dit niet wilt of kunt uitbesteden, kun je het zelf proberen. Met onderstaande tips ga je zeker professionelere video’s maken. Meer tips lees je in deze blog: Zelf beginnen met videocontent.

1. Zorg voor een goede locatie

Naast dat je opname locatie zoveel mogelijk geluidstil moet zijn, is het ook handig om ervoor te zorgen dat er een leuke achtergrond te zien is. Maar: deze mag niet afleiden natuurlijk. Buiten, de natuur, kan mooi zijn, maar ook gewoon jouw inspirerende muur met quotes op kantoor. Kies iets wat bij jou en je boodschap past.

2. Denk na over je uiterlijk

Een van de belangrijkste kledingtips voor het maken van een video is: trek iets aan wat bij je past en waar jij je goed in voelt. Daarna kan je kijken of het op beeld mooi overkomt qua kleurcombinatie bijvoorbeeld.

3. Denk na over waar je video te zien zal zijn

Wanneer je bijvoorbeeld een video maakt voor Instagram-story’s, houdt dan je camera verticaal (staand). Wanneer je een video maakt voor Facebook of LinkedIn, houdt dan je camera horizontaal (liggend). Het is belangrijk om van tevoren te bedenken waar je je video gaat plaatsen. Lees hier hoe je video’s uploadt op Facebook, LinkedIn of Instagram.

4. Kijk naar goede belichting

Een goedkope camera of telefoon heeft vaak moeite om goed te filmen bij weinig licht. Daarom is het van belang om ook goed naar de belichting van je video te kijken. Ga niet tegen de zon in filmen. Zo voorkom je dat je een silhouet wordt. Film met het licht mee.

Een korte samenvatting van alle tips voor het maken van video’s

Het zijn aardig wat tips bij elkaar. Daarom zetten we – tot slot – alles nog even voor je op een rijtje:

  • Bereid het goed voor;
  • Zorg dat de inhoud waardevol is;
  • Wees eerlijk en authentiek;
  • Kies een goede locatie qua omgeving, licht en geluid;
  • Zorg dat wat je zegt en doet bij jou past en dat het interessant is voor jouw doelgroep.

Hulp van een specialist?

Wij helpen jou graag – ook wanneer je maar een deel wilt uitbesteden zoals bijvoorbeeld de videobewerking.

Bel ons via 0318 – 26 10 85 of stuur een mail naar info@vaneinaarkip.nl voor een afspraak.

Ga terug naar het overzicht

Wat klanten over ons zeggen

 

Lars Bloemheuvel
Lars Bloemheuvel
2023-09-04
Fijne ervaring gehad met van Ei naar Kip. Snelle service en een nette prijs voor het digitaliseren van enkele 8mm tapes.
Annet Dankelman
Annet Dankelman
2023-08-15
van Ei naar Kip heeft 'Een schooldag op het CLV’ perfect in beeld gebracht. De opnamedag verliep prima en alles werd uit de kast gehaald om een goed eindresultaat af te kunnen leveren. Met het opzetten van het script zijn we vakkundig begeleid, zodat we van te voren een duidelijk script hadden liggen.
Henk en Miriam Otte
Henk en Miriam Otte
2023-08-14
van Ei naar Kip is een team vakmensen waar ik diverse malen met plezier mee heb samengewerkt. Voor mij als docent hebben ze verschillende inhoudelijke producties gedaan samen met leerlingen van het CLV. Naast dat Kevin een uitstekende cameraman is, kan hij desgevraagd ook meedenken op het gebied van regie en vormgeving. Het team is bijzonder goed in staat om de wens van de klant om te zetten in een degelijk eindproduct. Van harte aanbevolen!
Robine de Graaf
Robine de Graaf
2023-08-10
Ik heb Kevin Ike leren kennen als een gedreven en ervaren professional in de wereld van video. Tijdens de samenwerking met Dura Vermeer aan een videoreeks heeft hij meegedacht over het creatieve concept en heeft hij het script en videomontage verzorgd. Kevin is kritisch en nauwkeurig, zonder losse eindjes. Wij waren dan ook erg blij met het eindresultaat en gaan zeker in de toekomst weer met Van Ei Naar Kip aan nieuwe projecten werken.
Bart van den Belt
Bart van den Belt
2023-08-03
Het team is een absolute professioneel. Bevlogen en enthousiast. Ze komen met ideeën die we zelf nog niet hadden bedacht en werkt ze tot in de puntjes uit. Aanrader om mee te werken!
Huiting Uitvaartverzorging
Huiting Uitvaartverzorging
2023-07-27
Kevin Ike van van Ei naar Kip heeft voor ons, Huiting Uitvaartverzorging, een promotiefilm gemaakt en een korte film voor in de bioscoop. Top samenwerking en een geweldig resultaat!
Wouter Kleinsman No-Nonsense Coach
Wouter Kleinsman No-Nonsense Coach
2023-07-03
Mijn senwerking met van Ei naar Kip is fantastisch. Ik werk al geruime tijd met hen samen en heb al meer dan 14 verschillende video’s gemaakt. De kwaliteit van Ei naar Kip is geweldig en ze denken ook strategisch met je mee zodat je het optimale uit je video gaat halen. Kortom: Voor bedrijven die serieus willen investeren in een zeer professionele videoproductie, is 'van Ei naar Kip' een perfecte keuze.
Rianne van Beek
Rianne van Beek
2023-04-19
Goede kwaliteit digitalisering van videobanden!
Audrey van den Berg
Audrey van den Berg
2023-03-15
Leuk team, denken mee en weten wat ze doen. Super flexibel, oplossingsgericht en snel.
Het team van Van Ei naar Kip glimlachend in beeld

‘Klein detail, groot effect’

Over van Ei naar Kip

Wij zijn niet het videoproductiebedrijf dat alleen video’s maakt. Wat wij nog meer doen? Wij denken mee met onze opdrachtgevers en vertellen jouw verhaal door middel van video, precies zoals jij het in je hoofd hebt. Wij produceren video’s die meehelpen doelen te realiseren. Wij helpen je graag met onze unieke aanpak voor het maken van bedrijfsfilms, videocontent, webinars en podcasts. Dit alles doen wij met een tot in detail uitgedacht, maar flexibel productieplan.

Offerte aanvragen of neem contact op