Kuiken ei uitkomen broedkast camera film macro agrarisch

Hoe vind je figuranten en acteurs voor een bedrijfsfilm of commercial?

×
Ga terug naar het overzicht
Opname van een muziekvideoclip met een cameraman, dynamische beelden en sfeervolle verlichting voor een entertainment muziekproductie

Voor sommige filmproducties zoals bijvoorbeeld een bedrijfsfilm of commercials heb je figuranten of acteurs nodig. Figuranten kunnen bijvoorbeeld vulling geven aan het beeld of het beeld realistischer laten lijkt. Bijvoorbeeld klanten in een showroom.

Verschil tussen figuranten en acteurs?

Laten we beginnen met het uitleggen van het verschil tussen figuranten en acteurs. Een figurant hoeft over geen tekst o.i.d. te leren. Hij of zij hoeft vaak alleen een handeling te doen bijvoorbeeld te lopen, te zitten op een terras of af te rekenen bij de kassa. Een figurant is vaak ook alleen in de achtergrond in beeld. Een acteur, zeker de hoofdrol speler is natuurlijk veel vaker en ook volledig in beeld. Daarnaast moet de acteur ook teksten uit het hoofd leren.

Waarom gebruik je geen echte klanten maar figuranten?

Het antwoord hierop is vrij eenvoudig uit te leggen. Bij het produceren van een film komt veel kijken. Het maken van de shots (beelden) gaat niet altijd in één keer en soms is het ook noodzakelijk voor het script dat een shot vanuit meerdere kanten wordt gefilmd.

Kortom de opnamen kosten veel tijd, en de figuranten moeten in de scene wel steeds dezelfde handelingen uitvoeren. Anders krijg je continuïteit problemen in je film. Wanneer je dus gebruik maakt van een echte klant, vraag je dus heel veel van diegene. Hij of zij moet soms een uur of soms wel uren lang dezelfde handeling achter elkaar doen. Daarnaast zijn echte klanten lastig te regisseren.

Hoe vindt je die figuranten en acteurs?

Er zijn een aantal manieren om een figurant of acteur te vinden. Wij kunnen je daar uiteraard bij helpen. Maar wil je zelf de volledige productie van jouw bedrijfsfilm in handen hebben dan zijn hieronder een aantal tips.

Maak gebruik van een online castingbureau

Er zijn online diverse castingbureaus te vinden, zoek altijd eerst even uit of het bureau wel een goed bureau is. Een van deze online castingbureaus is bijvoorbeeld www.casterbee.nl. Hier hebben wij goede ervaringen mee en zij hebben een breed aanbod in acteurs.

Plaats een oproep op sociale media

Je kan als producent van de film een bericht plaatsen op social media. Er zijn bijvoorbeeld diverse Facebookgroepen te vinden waar je kan figuranten en acteurs kan vinden. Ook wij maken hier wel eens gebruik van, wel controleren we altijd van te voren de vaardigheden van de acteur of figurant.

Wanneer je zeker wilt zijn van een persoon die goed in je script past en aansluit bij jouw productie is het van belang om de figurant of acteur eerst te casten. En te kijken of de gekozen acteur wel voldoet aan jouw wensen.

Schakel een castingbureau in

In tegenstelling tot een online castingbureau kun je ook het zoeken naar de juiste acteur of figurant volledig uitbesteden aan een castingbureau. Zij helpen je van begin tot eind met het vinden van de juiste personen. In de meeste gevallen zorgen zij ook voor figurantenbegeleiding op de filmset.

Vraag lokale theatergroepen of acteerscholen

Figureren kan vrijwel iedereen, acteren is een vak apart. Daarnaast zit er ook een verschil tussen het acteren op toneel en op film. Op toneel moet je vaak veel groter acteren om je emotie over te brengen aan het publiek. Bij film is het vaak het mooiste om klein te acteren dit komt omdat de camera kan inzoomen op jou waardoor de emotie sneller voelbaar is.

Voor figuranten kan een lokale toneelgroep of theaterschool zeker een oplossing bieden. Vaak vinden zij het leuk om te helpen met filmprojecten.

Hoe kies je de juiste figurant of acteur?

Soms kan het voorkomen dat je tientallen of zelfs honderden aanmeldingen krijgt. Maar zijn ze allemaal wel even goed? En sluiten ze wel aan bij jouw wensen? Om te voorkomen dat veel aanmeldingen krijgt waar je niets mee kan is het belangrijk om je eisen goed in kaart te brengen.

Eigenschappenlijst voor figuranten en acteurs

Wij gebruiken vaak onderstaande lijst om een goed beeld te krijgen van wie de opdrachtgever zoekt. Voor sommige producties zijn er speciale wensen, bijvoorbeeld dat een acteur een bepaalde taal moet kunnen spreken.

Kenmerkenlijst – basis

 • Geslacht
 • Leeftijd
 • Vergoeding
 • Woonplaats (in verband reiskosten / vervoer)
 • Nationaliteit
 • Portretfoto
 • Ervaring (en zo ja, waarin?)
 • Foto van het complete lichaam
 • Zijn er tattoos, littekens, piercings of andere kenmerken (zichtbaar) aanwezig op het lichaam?

Kenmerkenlijst – uitgebreid

 • Lichaamslengte
 • Etniciteit
 • Kleurtoon (huidskleur)
 • Oogkleur
 • Haarkleur, style, lengte en type
 • Gewicht
 • Afmetingen: buste, taille, heupen
 • Kledingmaat
 • Schoenmaat
 • Gezichtsbeharing: baard, snor enz.
 • Speciale eigenschappen zoals: moedervlekken, blind, albino, sproeten enz.
 • Rijbewijs

Wat kost een figurant of acteur

De kosten voor een figurant of acteur lopen erg uiteen. Hierbij speelt vaak ervaring een rol en de specifieke eigenschappen van de persoon waarom iemand duurder is dan iemand anders.

Gemiddeld liggen de kosten voor een figurant rond de 100 euro per dag exclusief reiskosten. Maar er zijn ook veel figuranten die al voor een cadeaubon of alleen reiskostenvergoeding komen.

Acteurs kosten meer omdat zij vaak ook het script moeten inlezen. En soms met tegen spelers moeten oefenen. Houdt er ook rekening mee dat bekende acteurs of buitenlandse acteurs natuurlijk veel duurder zijn dan iemand die het voor de hobby ernaast doet. Deze kosten liggen daarom zo ver uit elkaar dat daardoor lastig te zeggen is wat een acteur kost.

Maar je kunt uitgaan van een bedrag tussen de 500 en 1500 euro per dag. Bekende acteurs of echte professionele acteurs zijn uiteraard duurder.

Onze ervaring met figuranten

Regelmatig worden er in bedrijfsfilms of commercials die wij produceren gebruik gemaakt van figuranten. Vaak kiezen we deze uit onze eigen datebase maar soms zijn de wensen zo specifiek dat we verder moeten zoeken.

En dan is er altijd een eerste moment wanneer je gaat samenwerken met een figurant. Het is dan belangrijk om van te voren te weten of de figurant al ervaring heeft met op een filmset staan. Wanneer dit niet zo is, is het zeer belangrijk om de verwachtingen van beide kanten goed af te stemmen. Voor de figuranten is het bijvoorbeeld belangrijk om te weten dat het op een filmset vaak lang wachten is. En voor de productie is het fijn dat de figurant altijd klaar staat om zijn of haar scené op te nemen. Wanneer je als productiebedrijf deze verwachtingen van beide kanten goed afstemt gaat het vrijwel altijd goed.

Onze ervaringen met figuranten zijn dan ook tot nu toe erg positief, ze voegen echt iets toe aan de productie van onze bedrijfsfilms of commercials.

Hulp nodig bij het produceren van een bedrijfsfilm of commercial?

Wij zijn videoproductiebedrijf ‘van Ei naar Kip’ en produceren bedrijfsfilms van A to Z. De gehele productie inclusief locaties, MUAH’s, styling en acteurs kan door ons geregeld worden.

Wij hebben een groot netwerk in de filmwereld. Bestaande uit onder andere bijvoorbeeld een eigen database met figuranten en acteurs. En we hebben contacten met diverse castingbureaus wanneer het specifieke wensen betreft.

Wij helpen je graag met het vinden van de juiste figurant en/of acteur voor jouw bedrijfsfilm. Neem vrijblijvend met ons contact op.

Ga terug naar het overzicht

Wat klanten over ons zeggen

 

Lars Bloemheuvel
Lars Bloemheuvel
2023-09-04
Fijne ervaring gehad met van Ei naar Kip. Snelle service en een nette prijs voor het digitaliseren van enkele 8mm tapes.
Annet Dankelman
Annet Dankelman
2023-08-15
van Ei naar Kip heeft 'Een schooldag op het CLV’ perfect in beeld gebracht. De opnamedag verliep prima en alles werd uit de kast gehaald om een goed eindresultaat af te kunnen leveren. Met het opzetten van het script zijn we vakkundig begeleid, zodat we van te voren een duidelijk script hadden liggen.
Henk en Miriam Otte
Henk en Miriam Otte
2023-08-14
van Ei naar Kip is een team vakmensen waar ik diverse malen met plezier mee heb samengewerkt. Voor mij als docent hebben ze verschillende inhoudelijke producties gedaan samen met leerlingen van het CLV. Naast dat Kevin een uitstekende cameraman is, kan hij desgevraagd ook meedenken op het gebied van regie en vormgeving. Het team is bijzonder goed in staat om de wens van de klant om te zetten in een degelijk eindproduct. Van harte aanbevolen!
Robine de Graaf
Robine de Graaf
2023-08-10
Ik heb Kevin Ike leren kennen als een gedreven en ervaren professional in de wereld van video. Tijdens de samenwerking met Dura Vermeer aan een videoreeks heeft hij meegedacht over het creatieve concept en heeft hij het script en videomontage verzorgd. Kevin is kritisch en nauwkeurig, zonder losse eindjes. Wij waren dan ook erg blij met het eindresultaat en gaan zeker in de toekomst weer met Van Ei Naar Kip aan nieuwe projecten werken.
Bart van den Belt
Bart van den Belt
2023-08-03
Het team is een absolute professioneel. Bevlogen en enthousiast. Ze komen met ideeën die we zelf nog niet hadden bedacht en werkt ze tot in de puntjes uit. Aanrader om mee te werken!
Huiting Uitvaartverzorging
Huiting Uitvaartverzorging
2023-07-27
Kevin Ike van van Ei naar Kip heeft voor ons, Huiting Uitvaartverzorging, een promotiefilm gemaakt en een korte film voor in de bioscoop. Top samenwerking en een geweldig resultaat!
Wouter Kleinsman No-Nonsense Coach
Wouter Kleinsman No-Nonsense Coach
2023-07-03
Mijn senwerking met van Ei naar Kip is fantastisch. Ik werk al geruime tijd met hen samen en heb al meer dan 14 verschillende video’s gemaakt. De kwaliteit van Ei naar Kip is geweldig en ze denken ook strategisch met je mee zodat je het optimale uit je video gaat halen. Kortom: Voor bedrijven die serieus willen investeren in een zeer professionele videoproductie, is 'van Ei naar Kip' een perfecte keuze.
Rianne van Beek
Rianne van Beek
2023-04-19
Goede kwaliteit digitalisering van videobanden!
Audrey van den Berg
Audrey van den Berg
2023-03-15
Leuk team, denken mee en weten wat ze doen. Super flexibel, oplossingsgericht en snel.
Het team van Van Ei naar Kip glimlachend in beeld

‘Klein detail, groot effect’

Over van Ei naar Kip

Wij zijn niet het videoproductiebedrijf dat alleen video’s maakt. Wat wij nog meer doen? Wij denken mee met onze opdrachtgevers en vertellen jouw verhaal door middel van video, precies zoals jij het in je hoofd hebt. Wij produceren video’s die meehelpen doelen te realiseren. Wij helpen je graag met onze unieke aanpak voor het maken van bedrijfsfilms, videocontent, webinars en podcasts. Dit alles doen wij met een tot in detail uitgedacht, maar flexibel productieplan.

Offerte aanvragen of neem contact op