Kuiken ei uitkomen broedkast camera film macro agrarisch

Kunstmatige intelligentie in de filmindustrie

×
Ga terug naar het overzicht
de ontwikkelingen van AI deepfake film en video Artificial Intelligence

Wij, mensen, leren door te doen. Een computer doet wat de mensen willen, maar leert niets. Althans, zo was het altijd. Inmiddels zijn we bezig met het maken van computers, machines en software die zelf dingen kunnen leren. Langzaam horen we steeds meer over kunstmatige intelligentie of AI (artificiële intelligentie). Natuurlijk kun je denken aan enge scenario’s over robots die de wereld overnemen, maar het kan ook iets positiefs bijdragen, bijvoorbeeld in de zorg en ook in de filmindustrie. In deze blog noem ik een aantal veranderingen die we waarschijnlijk zullen meemaken in de filmwereld dankzij AI. Uiteraard blijft altijd de vraag in hoeverre we willen meegaan in automatisering.

Een camera automatisch laten bewegen

Het klinkt als toekomstmuziek, camera’s die in studio’s zelf hun beelden maken waardoor bij studio producties de huidige cameramensen gaan vervallen. Maar dit wordt nu al toegepast zoals bij de uitzendingen van RTL Nieuws, in de nieuwe studio zijn geen cameramensen meer die de camera’s besturen. Dit maakt het produceren van journaals op langer termijn goedkoper. Ook zullen er in de toekomst bij racewedstrijden of voetbalwedstrijden camera’s zijn die auto’s en spelers automatisch volgen. Nu is dit over het algemeen nog authentiek vakwerk van professionele cameramannen of cameravrouwen. 

Automatische montage

Naast de opnames van een film of video gaat er ook veel tijd zitten in de nabewerking ervan, de montage. Door software zelf lerend te maken zou het bijvoorbeeld in de toekomst kunnen dat veel montagewerk automatisch wordt gedaan. Bijvoorbeeld kleur- of audiocorrectie. Maar ook het knippen en plakken, want wanneer computers begrijpen wat wij zeggen, dan weten ze over een aantal jaar ook precies wanneer wij een spreekfoutje maken. Het is toekomstmuziek, maar nu zijn er al steeds meer functies in montageprogramma’s om het werk wat makkelijker te maken. 

Van tekst naar video

Andersom, video omzetten naar tekst, wordt al automatisch gedaan. YouTube is hier een goed voorbeeld van. Zij maken automatisch ondertiteling voor een groot deel van de video’s die geplaatst wordt. Maar andersom is voor nu nog een te grote stap. Zelf zie ik voor me dat we over een aantal jaren een tekst kunnen schrijven en deze vervolgens door een persoon kunnen laten zeggen. Maar deze persoon heeft deze tekst nooit gezegd; de computer heeft de stem en de bewegingen van de mond nagemaakt. Hier wordt al steeds vaker over bericht in de vorm van fake video’s. Dit is natuurlijk een negatieve kant van automatisering, want zo kun je bijvoorbeeld de koning of minister-president alles laten zeggen. Wij zien liever de positieve kant en dat is dat je in de toekomst wellicht veel sneller en dus goedkoper videocontent kunt maken. 

Automatisch gegenereerde video’s

Wanneer het bovenstaande mogelijk is, het omzetten van tekst naar video, dan kun je ook automatisch ‘persoonlijke’ videoboodschappen maken. Bijvoorbeeld: iemand bestelt een waterkoker. Dan kun je na de bestelling een video te zien krijgen waarin iemand jou feliciteert met de aankoop van je waterkoker, je veel theedrinkplezier toewenst en je ook nog eens met je naam aanspreekt. 

Digitale personen

Privacy is natuurlijk iets wat al jaren een grote rol speelt bij het maken van opnames. Maar wat als er mensen worden gebruikt die geen mensen zijn? Wat als je gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie gegenereerde personen. Dat is al mogelijk en verschillende bedrijven zijn hier al mee bezig. Zo ook een Japans bedrijf dat afbeeldingen maakt van mensen die gemaakt zijn door een computer. Je leest hier meer over gegenereerde personen door kunstmatige intelligentie

Klein beetje eng, maar ook heel gaaf

Ja, het bovenstaande kan in sommige situaties best eng zijn en het kan voor grote problemen zorgen, maar we kunnen er ook positief naar kijken. Het is namelijk een hele gave ontwikkeling die voor video en film veel kan betekenen. We kunnen niet echt in de toekomst kijken en daarom wachten we geduldig af tot we zover zijn. Wie weet komen er weer hele leuke, nieuwe ontwikkelingen aan…

Afbeelding: Pexels.com

Ga terug naar het overzicht

Wat klanten over ons zeggen

 

Lars Bloemheuvel
Lars Bloemheuvel
2023-09-04
Fijne ervaring gehad met van Ei naar Kip. Snelle service en een nette prijs voor het digitaliseren van enkele 8mm tapes.
Annet Dankelman
Annet Dankelman
2023-08-15
van Ei naar Kip heeft 'Een schooldag op het CLV’ perfect in beeld gebracht. De opnamedag verliep prima en alles werd uit de kast gehaald om een goed eindresultaat af te kunnen leveren. Met het opzetten van het script zijn we vakkundig begeleid, zodat we van te voren een duidelijk script hadden liggen.
Henk en Miriam Otte
Henk en Miriam Otte
2023-08-14
van Ei naar Kip is een team vakmensen waar ik diverse malen met plezier mee heb samengewerkt. Voor mij als docent hebben ze verschillende inhoudelijke producties gedaan samen met leerlingen van het CLV. Naast dat Kevin een uitstekende cameraman is, kan hij desgevraagd ook meedenken op het gebied van regie en vormgeving. Het team is bijzonder goed in staat om de wens van de klant om te zetten in een degelijk eindproduct. Van harte aanbevolen!
Robine de Graaf
Robine de Graaf
2023-08-10
Ik heb Kevin Ike leren kennen als een gedreven en ervaren professional in de wereld van video. Tijdens de samenwerking met Dura Vermeer aan een videoreeks heeft hij meegedacht over het creatieve concept en heeft hij het script en videomontage verzorgd. Kevin is kritisch en nauwkeurig, zonder losse eindjes. Wij waren dan ook erg blij met het eindresultaat en gaan zeker in de toekomst weer met Van Ei Naar Kip aan nieuwe projecten werken.
Bart van den Belt
Bart van den Belt
2023-08-03
Het team is een absolute professioneel. Bevlogen en enthousiast. Ze komen met ideeën die we zelf nog niet hadden bedacht en werkt ze tot in de puntjes uit. Aanrader om mee te werken!
Huiting Uitvaartverzorging
Huiting Uitvaartverzorging
2023-07-27
Kevin Ike van van Ei naar Kip heeft voor ons, Huiting Uitvaartverzorging, een promotiefilm gemaakt en een korte film voor in de bioscoop. Top samenwerking en een geweldig resultaat!
Wouter Kleinsman No-Nonsense Coach
Wouter Kleinsman No-Nonsense Coach
2023-07-03
Mijn senwerking met van Ei naar Kip is fantastisch. Ik werk al geruime tijd met hen samen en heb al meer dan 14 verschillende video’s gemaakt. De kwaliteit van Ei naar Kip is geweldig en ze denken ook strategisch met je mee zodat je het optimale uit je video gaat halen. Kortom: Voor bedrijven die serieus willen investeren in een zeer professionele videoproductie, is 'van Ei naar Kip' een perfecte keuze.
Rianne van Beek
Rianne van Beek
2023-04-19
Goede kwaliteit digitalisering van videobanden!
Audrey van den Berg
Audrey van den Berg
2023-03-15
Leuk team, denken mee en weten wat ze doen. Super flexibel, oplossingsgericht en snel.
Het team van Van Ei naar Kip glimlachend in beeld

‘Klein detail, groot effect’

Over van Ei naar Kip

Wij zijn niet het videoproductiebedrijf dat alleen video’s maakt. Wat wij nog meer doen? Wij denken mee met onze opdrachtgevers en vertellen jouw verhaal door middel van video, precies zoals jij het in je hoofd hebt. Wij produceren video’s die meehelpen doelen te realiseren. Wij helpen je graag met onze unieke aanpak voor het maken van bedrijfsfilms, videocontent, webinars en podcasts. Dit alles doen wij met een tot in detail uitgedacht, maar flexibel productieplan.

Offerte aanvragen of neem contact op