Waarom is een huisstijl belangrijk voor bedrijven?

close-up-of-hand-holding-text-over-black-background-326576

Een brief van de Belastingdienst herken je aan de blauwe envelop, de televisiezender RTL 7 associeer je met de kleuren geel en zwart, en de brochure van een chique hotel wordt gekenmerkt door een luxe lettertype. Wij maken onze films altijd volledig volgens de huisstijlregels van het betreffende bedrijf of organisatie. Soms komt het voor dat er geen duidelijke huisstijl is. Dat is jammer, want een huisstijl draagt bij aan de herkenbaarheid. In dit artikel vertelt grafisch ontwerpster Erika Koster van K.I.P. Label waarom een huisstijl zo belangrijk is. 

Wat zegt grafisch ontwerper Erika?

Wanneer je een sterke huisstijl hebt, komt je bedrijf krachtig over. Het standpunt waar jouw bedrijf voor staat en waar je uniek in bent ten opzichte van je concurrent, wordt duidelijk door die (eenduidige) huisstijl. Dit communiceer je met een goede huisstijl zichtbaar naar de huidige, maar zeker ook naar de toekomstige klanten toe.

Waarom is een goed ontworpen huisstijl zo belangrijk?

Een goede huisstijl is meer dan alleen een mooi logo. Het krijgt betekenis door de kernwaarden en visie waar de huisstijl op gebaseerd is. Waar sta je voor als ondernemer, welke waarden zijn belangrijk, wie is je klant/doelgroep, hoe wil je die aanspreken en wát spreekt hen aan?

Eigenlijk heel simpel: het logo is het gezicht van je bedrijf. Een logo, aangevuld met kleuren, vaste typografie, eventueel een sterke slogan, vaste stijl van fotografie en video maken je huisstijl. De manier waarop de organisatie de klant aanspreekt bepaalt de bedrijfsidentiteit.

Wanneer je een huisstijl hebt met een stevige basis, dan gaat het in eerste instantie niet om ‘mooi’ of ‘lelijk’. Wel gaat het om consistent doorvoeren. Zorg ervoor dat de huisstijl consistent wordt doorgevoerd in alle uitingen, dat maakt dat men zich jouw bedrijf gaat herinneren. Onzorgvuldig gebruik van al deze ingrediënten kan ertoe leiden dat de huisstijl niet optimaal bijdraagt aan de doelstellingen of soms zelfs tegenwerkt. Wanneer jij geen aandacht besteedt aan het goed inzetten van de huisstijl, dan ziet de klant dat namelijk ook. Ongemerkt beïnvloedt dat de klant: “Oh, wel slordig dit; ze zullen ook wel niet zo netjes werken”, bijvoorbeeld. Zo wil je niet worden herinnerd.

Bedenk dat de meerwaarde van een professionele huisstijl, logo en hoe je die inzet echt enorm groot is.
Conclusie: een sterke, opvallende huisstijl wordt sneller gezien en makkelijker onthouden.

Maak van jouw organisatie een sterk merk en gun jouw klant een mooie merkbeleving!

Nog geen huisstijl?

Een herkenbare huisstijl is dus een voorwaarde voor elk sterk merk. Een huisstijl bepaalt het gevoel dat een klant heeft bij jouw product of dienst. Met een grafisch ontwerp laat je bewust of onbewust een indruk achter op de buitenwereld, en die eerste indruk is juist zo belangrijk. Ga voor een professionele huisstijl! Jij wilt toch niet die ondernemer zijn die zijn visitekaartjes door het neefje van de buurman laat maken?

Mocht je met video willen beginnen, maar heb je nog geen logo of huisstijl? Dan adviseren wij altijd om hier eerst mee te beginnen. Een huisstijl is de basis voor online content. Wij hebben een groot netwerk met diverse grafisch vormgevers en huisstijlmakers zoals K.I.P. Label. Zij zijn hierin gespecialiseerd en kunnen adviseren op hun vakgebied. Bij vragen koppelen wij je graag aan de perfecte grafisch vormgever voor jouw bedrijf of organisatie. 

Plan hier binnen 24 uur je gratis inzichtelijk gesprek

Het Privacy- en Cookiebeleid van van Ei naar Kip is van toepassing.

Plan hier binnen 24 uur je gratis inzichtelijk gesprek

Het Privacy- en Cookiebeleid van van Ei naar Kip is van toepassing.