In deze blog:
Wij, mensen, leren door te doen. Een computer doet wat de mensen willen, maar leert niets. Althans, zo was het altijd. Inmiddels zijn we bezig met het maken van computers, machines en software die zelf dingen kunnen leren. Langzaam horen we steeds meer over kunstmatige intelligentie of AI (artificiële intelligentie). Natuurlijk kun je denken aan enge scenario’s over robots die de wereld overnemen, maar het kan ook iets positiefs bijdragen, bijvoorbeeld in de zorg en ook in de filmindustrie. In dit artikel noem ik een aantal veranderingen die we waarschijnlijk zullen meemaken in de filmwereld dankzij AI. Uiteraard blijft altijd de vraag in hoeverre we willen meegaan in automatisering.
Een camera automatisch laten bewegen
Het klinkt als toekomstmuziek, camera’s die in studio’s zelf hun beelden maken waardoor bij studio producties de huidige cameramensen gaan vervallen. Maar dit wordt nu al toegepast zoals bij de uitzendingen van RTL Nieuws, in de nieuwe studio zijn geen cameramensen meer die de camera’s besturen. Dit maakt het produceren van journaals op langer termijn goedkoper. Ook zullen er in de toekomst bij racewedstrijden of voetbalwedstrijden camera’s zijn die auto’s en spelers automatisch volgen. Nu is dit over het algemeen nog authentiek vakwerk van professionele cameramannen of cameravrouwen.
Automatische montage
Naast de opnames van een film of video gaat er ook veel tijd zitten in de nabewerking ervan, de montage. Door software zelf lerend te maken zou het bijvoorbeeld in de toekomst kunnen dat veel montagewerk automatisch wordt gedaan. Bijvoorbeeld kleur- of audiocorrectie. Maar ook het knippen en plakken, want wanneer computers begrijpen wat wij zeggen, dan weten ze over een aantal jaar ook precies wanneer wij een spreekfoutje maken. Het is toekomstmuziek, maar nu al zijn er steeds meer functies in montageprogramma’s om het werk wat makkelijker te maken.
Van tekst naar video
Andersom, video omzetten naar tekst, wordt al automatisch gedaan. YouTube is hier een goed voorbeeld van. Zij maken automatisch al ondertiteling voor een groot deel van de video’s die geplaatst wordt. Maar andersom is voor nu nog een te grote stap. Zelf zie ik voor me dat we over een aantal jaren een tekst kunnen schrijven en deze vervolgens door een persoon kunnen laten zeggen. Maar deze persoon heeft deze tekst nooit gezegd; de computer heeft de stem en de bewegingen van de mond nagemaakt. Hier wordt al steeds vaker over bericht in de vorm van fake video’s. Dit is natuurlijk een negatieve kant van automatisering, want zo kun je bijvoorbeeld de koning of minister-president alles laten zeggen. Wij zien liever de positieve kant en dat is dat je in de toekomst wellicht veel sneller en dus goedkoper videocontent kunt maken.
Automatisch gegenereerde video’s
Wanneer het bovenstaande mogelijk is, het omzetten van tekst naar video, dan kun je ook automatisch ‘persoonlijke’ videoboodschappen maken. Bijvoorbeeld: iemand bestelt een waterkoker. Dan kun je na de bestelling een video te zien krijgen waarin iemand jou feliciteert met de aankoop van je waterkoker, je veel theedrinkplezier toewenst en je ook nog eens met je naam aanspreekt.
Digitale personen
Privacy is natuurlijk iets wat al jaren een grote rol speelt bij het maken van opnames. Maar wat als er mensen worden gebruikt die geen mensen zijn? Wat als je gebruikmaakt van door een kunstmatige intelligentie gegenereerde personen. Dat is al mogelijk en verschillende bedrijven zijn hier al mee bezig. Zo ook een Japans bedrijf dat afbeeldingen maakt van mensen die gemaakt zijn door een computer. Je leest hier meer over gegenereerde personen door kunstmatige intelligentie.
Klein beetje eng, maar ook heel gaaf
Ja, het bovenstaande kan in sommige situaties best eng zijn en kan het voor grote problemen zorgen, maar we kunnen er ook positief naar kijken. Het is namelijk een hele gave ontwikkeling die voor video en film veel kan betekenen. We kunnen niet echt in de toekomst kijken en daarom wachten we geduldig af tot we zover zijn. Wie weet komen er weer hele leuke, nieuwe ontwikkelingen aan…
Helaas kunnen wij niet in de toekomst kijken en precies vertellen wat de ontwikkelingen van online video zullen zijn. Wel kunnen we de huidige ontwikkelingen volgen en op basis daarvan een voorspelling maken. Natuurlijk houden we ervan om te dromen en te fantaseren… In dit artikel lees je dan ook onze gedachten bij de toekomst van online video.
Virtual Reality (VR)
Het is inmiddels geen toekomst meer: je zet een bril op en je kunt in een levensechte andere wereld zijn. Dit wordt al veel gebruikt in de gamewereld, maar ook in de zorg kan het goed werken om angsten te overwinnen of gebeurtenissen van vroeger te verwerken. Virtual Reality (VR) kan echter nog veel verder ontwikkeld worden, bijvoorbeeld met kleinere brillen of nog scherpere beelden op de schermen in de bril. Wie weet is het over een paar jaar mogelijk om VR direct op onze hersenen aan te sluiten. Dat zou de mogelijkheden qua filmbeleving erg kunnen vergroten.
Nog betere camera’s
Er zijn tegenwoordig al zeer kleine camera’s te koop. Ook in de chirurgie worden kleine camera’s gebruikt om in het lichaam te kijken. De beeldkwaliteit van deze camera’s zijn niet te vergelijken met professionele videocamera’s. Grote camera’s zullen niet snel verdwijnen, omdat deze makkelijk en lekker op de schouder liggen en er veel functies en aansluitingen op zitten. Ze zullen echter wel steeds lichter worden, onder andere door accu’s die steeds geavanceerder worden. Kleine camera’s, zoals action camera’s of zelfs nog kleiner, zullen steeds betere kwaliteit op kunnen nemen. Door steeds kleinere camera’s met professionele filmkwaliteit in de toekomst worden de mogelijkheden natuurlijk veel groter. Je kunt dan bijvoorbeeld in hoge kwaliteit opnames maken in zeer kleine ruimtes. Ook zullen de camera’s beter werken in extreme lichtomstandigheden, in situaties met weinig of juist heel veel licht.
Kustmatige intelligentie (AI)
Het zichzelf aanleren van dingen door computers en software is een zeer bijzondere ontwikkeling. Voor de filmwereld zou dit betekenen dat sommige delen van videobewerking geautomatiseerd kunnen worden of dat het wegwerken van versprekingen zeer eenvoudig te doen is. Omdat we over dit onderwerp nog vrij lang kunnen fantaseren, hebben we hier een losse blog over geschreven. In het artikel Kunstmatige intelligentie in de filmindustrie lees je al onze gedachten hierover.
Afbeelding: Pexels.com
Afbeelding: Pexels.com