Het maken van een duurzamere bedrijfsvideo is haalbaar. In deze blog vertellen we een aantal manieren en mogelijkheden om de bedrijfsvideo zo duurzaam mogelijk te produceren. Denk hierbij aan het hergebruik van de opnames, korte reistijden en energie zuinige appratuur.
- Een duurzame videoproductie van begin tot eind
- Een duurzame bedrijfsvideo: De voorbereidingen en productie
- Tijdens de opnames van een duurzame bedrijfsvideo
- Na de duurzame opnames, komt de videobewerking
- 7 tips voor een duurzamere videoproductie
- Maak duurzaamheid bespreekbaar
Een duurzame videoproductie van begin tot eind
Het maken van een duurzame bedrijfsvideo is een proces en begint bij de productie, de voorbereidingen. En eindigt bij de eindmontage en oplevering. In alle stappen in het proces zijn er mogelijkheden om te verduurzamen. Per project bekijken welke duurzame mogelijkheden we wel of niet kunnen toepassen.
Een duurzame bedrijfsvideo: De voorbereidingen en productie
We beginnen bij de eerste afspraak, in deze afspraak gaan we na wat de wensen zijn van de klant en kijken we naar de mogelijkheden om het gestelde doel te bereiken. Deze afspraak doen we naar wens online, dat scheelt onnodige kilometers. Soms moeten we wel op locatie komen om te kijken of deze geschikt zijn voor de opnames. Dan combineren we het eerste gesprek met de rondleiding op locatie. Daarna gaat het offerte proces digitaal waarmee papier kosten worden bespaart.
Na dit gesprek maken wij een productiedocument op die we ook weer online delen. Door van te voren een uitgebreid plan te maken weten wij exact welke appratuur er mee moet en nemen we niet te veel onnodige dingen mee. Door van te voren goed te plannen is het soms ook mogelijk om met elkaar mee te rijden of te carpoolen.
Tijdens de opnames van een duurzame bedrijfsvideo
Naast dat onze apparatuur zuinig is, en wij zuinig om gaan met onze apparatuur zijn er ook nog andere dingen die wij doen tijdens opnames om duurzaam te werk te gaan. We gebruiken tape alleen wanneer dit echt nodig is, om eventuele kabels vast te maken gebruiken wij kabelbinders, we zetten onze apparatuur uit wanneer deze niet aan hoeft te staan en nemen we eigen herbruikbare drinkflessen mee om water uit te drinken.
Om zuinig te kunnen zijn op onze apparatuur gebruiken we harde kunststof koffers, die ieder van binnen beschermd zijn om de apparatuur zo goed mogelijk tijdens de reis naar locatie te beschermen. Op locatie vinden we het belangrijk dat we niet slordig onze spullen laten slingeren en houden we altijd een goede oog op veiligheid, door dit te doen verkleinen we de kans op schade en breuk van apparatuur zo dat deze langer mee kan gaan.
Na de duurzame opnames, komt de videobewerking
Zodra alle opnames erop zitten en het carpoolen voorbij is komen er nog een aantal dingen kijken bij het maken van een duurzame bedrijfsvideo. Namelijk het monteren en bewerken van de beelden en het geluid. Dit gebeurt bij ons op kantoor. Ons kantoor is grotendeels een ‘smartkantoor’ dat wil zeggen dat onze werkplekken alleen aan staan wanneer er iemand ook daadwerkelijk werkt. Dat scheelt een hoop sluipverbruik van allerlei adapters, toetsenborden, monitoren en speakers.
7 tips voor een duurzamere videoproductie
Hieronder hebben we een lijst met een aantal tips voor het produceren van een duurzame bedrijfsvideo. Probeer zo veel als mogelijk deze tips te volgen en zo maak je de meest duurzame bedrijfsvideo. Heb je zelf meer tips? Of verbeterpunten voor ons? We horen ze graag, neem daarvoor met ons contact op. 😊
1. Duurzame audiovisuele appratuur
Gebruik zoveel als mogelijk duurzame appratuur. Denk hierbij aan appratuur die weinig stroom verbruikt en zet ook de appratuur zoals lampen uit wanneer je ze niet gebruikt. Tegenwoordig zijn er veel filmlampen beschikbaar in een LED variant. Al onze lampen zijn LED waarmee we veel energie besparen ten opzichte van halogeen lampen.
2. Beperk het aantal reiskilometers
Het spreekt voor zich maar gaat toch snel fout. Als het niet met het OV kan dan ben je afhankelijk van een auto, maar zorg er dan wel voor dat deze auto zo vol als mogelijk zit. Dit kan je doen door bijvoorbeeld met elkaar mee te rijden of te carpoolen. Indien mogelijk, beperk de afstanden tussen de opname locaties. Wij hebben in Nederland een groot netwerk van filmmakers en rijden vanuit Veenendaal niet graag naar Groningen, we laten dan het werk over aan een lokale partij als dit mogelijk is.
3. Gebruik het natuurlijke zonlicht
Laat zoveel mogelijk de zon zelf de opname locatie uitlichten, houdt er alleen wel rekening mee dat de zon beweegt. Wanneer je bijvoorbeeld interviews de hele dag op dezelfde plek wilt doen is dit geen oplossing.
4. Wees zuinig op je appratuur en je materiaal en recycle
Het lijkt voor de hand liggend maar wees zuinig met je appratuur en het materiaal. Zo gaat het langer mee en ook dat is weer duurzamer. Als de appratuur dan echt op is, kijk dan of je de appratuur nog elders kan gebruiken of kan doneren aan lokale omroepen die erg blij zijn met verouderde video appratuur. Ook het aanschaffen van tweedehands appratuur is een duurzame keuze.
- Werk digitaal
Als videoproductiebedrijf werken wij van nature al veel digitaal, maar dat kan je natuurlijk ook optimaliseren. Zo staan onze bestanden op een online Cloud waar we met alle computers makkelijk bij kunnen, en deze bestanden kunnen wij vanuit dezelfde Cloud delen met onze klanten. Dit scheelt niet alleen kilometers, maar ook een hoop papier. Voor zover het kan hebben we besprekingen en meetings ook online. Uiteraard zijn we er ook van bewust dat de servers en datacenters grote stroomvreters zijn. Daarom is het van belang om niet meer data op te nemen dan nodig is. En ook de data te verwijderen uit de Cloud, als het niet meer gebruikt hoeft te worden.
6. Voorkom sluipverbruik met slimme stekkers
Ons kantoor is een ‘smartkantoor’ dat wil zeggen dat de werkplekken alleen stroom hebben wanneer er iemand aan het werk is. Dit voorkomt veel sluipverbruik van monitoren, toetsenborden, adapters en speakers. Wanneer wij niet op kantoor aan het werk zijn staat het gehele kantoor dus uit. Aan het einde van de dag kunnen we met één knop het gehele kantoor uitzetten, zo blijft er ook nergens in het pand bijvoorbeeld s’ nachts een lamp onnodig branden.
7. Verminder afval voor een duurzame bedrijfsvideo
Een van de grootste milieu vervuilers blijft toch het afval. Wij proberen dit zoveel als mogelijk te verminderen bij producties. Door weinig papier en tape te gebruiken. In plaats van tape gebruiken we vaak kabelgoten en kabelmatten. Tijdens grote filmsets is het van belang om zo veel mogelijk herbruikbaar servies te gebruiken en bijvoorbeeld geen wegwerpbekertjes. En als je dan afval hebt, gooi het dan niet in de natuur maar scheid het en gooi het in de juiste containers.
Maak duurzaamheid bespreekbaar
Naast duurzaam te werk te gaan is praten over duurzaamheid ook erg belangrijk , daarom brengen wij het graag in beeld. Wil je de medewerkers van je bedrijf of organisatie mee laten doen aan het verduurzamen? Overtuig ze met een duurzame bedrijfsvideo met daarin tips voor het verduurzamen. Of wil je aan jouw klanten en relaties laten zien waarom jullie het duurzaamste bedrijf in de regio zijn? Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken wat wij voor jouw kunnen betekenen.