We gaan vooruit: in de ontwikkelingen van de techniek, maar ook in de tijd. En dat gaat soms sneller dan gedacht, want voor je het weet is het 2022! Wat zal het nieuwe jaar voor trends met zich meebrengen? In deze blog proberen wij in een glazen bol te kijken naar de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van video. Nog altijd is videocontent een krachtig medium om je boodschap over te brengen. Welke vormen van video gaan de trend worden? Lees hieronder onze jaarlijkse voorspelling.
Een kleine disclaimer: wij kunnen helaas niet écht in een glazen bol kijken… 😉
De videotrends op een rij
Voordat we alles op een rijtje zetten, presenteren we eerst nog een aantal cijfers en feiten uit eerdere blogs. Dit jaar hebben we weer 5 trends beschreven. Als je vragen hebt over een van de onderstaande trends, neem dan vrijblijvend contact met ons op.
De cijfers en feiten
Op basis van een onderzoek van Cisco werd er voorspeld dat het internetverkeer in 2022 voor 85 procent uit video zal bestaan. Dit onderzoek komt uit 2020; inmiddels zitten we al op een videoverkeer van 82 procent. In 2014 was dit volgens Cisco nog 64 procent. Of we de 85 procent gaan halen is de vraag, maar we zijn aardig op weg.
#1: Livestreams en webinars
Je kon er al niet meer omheen, maar nu al helemaal niet meer: de voordelen van online evenementen, congressen, open dagen en trainingen. Uiteraard is persoonlijk contact het allerfijnst. Wat vonden wij het heerlijk dat we in oktober weer een aantal hybride livestreams hadden! Een hybride livestream is een livestream met echt publiek in de zaal. Helaas namen de maatregelen weer toe en moesten we weer terug naar volledig online. Gelukkig is de techniek verder ontwikkeld en hebben wij als videoproductiebedrijf zeer veel ervaring opgedaan in het creëren van interactie tijdens een professioneel webinar. Door bijvoorbeeld lunchpakketten en ‘doe-het-zelfpakketten’ vooraf te versturen naar de kijkers. Ook kunnen verbindingen via Zoom en een leuke quiz genoeg interactie geven.
Livestreams en webinars gaan we dus ook zeker in 2022 terugzien. En wij hopen dat het halverwege het jaar weer mogelijk zal zijn om met echt publiek in een zaal te zitten. Tot die tijd zijn er veel voordelen aan een online alternatief. Benieuwd naar door ons geproduceerde webinars? Bekijk het portfolio.
#2: YouTube-hoofdstukken
Zoals wij voorspelden in 2020, zullen ook langere video’s gebruikelijker worden. Denk bijvoorbeeld aan een webinar van een uur. Het is bij YouTube mogelijk om hoofdstukken te maken in een video. Je kunt dan starten bij een bepaald deel in de video, zonder de gehele video te hoeven kijken. Vergelijk het met de dvd’s van vroeger: je kreeg eerst een menu met de keuze om uit hoofdstukken te kiezen. Wij helpen je hier graag bij en geven advies over het maken van een goedlopend script dat ook makkelijk op te delen is in losse stukken.
Het opdelen in hoofdstukken is een gevolg van de toename van webinars, want in een webinar wordt er ontzettend veel informatie verteld. Al deze informatie kun je dan gemakkelijk opdelen door middel van hoofdstukken en links daarnaartoe. Wij noemen dat ‘het recyclen van content’. 🙂
#3: Geluidloze video’s
Je kent het vast wel: je wilt een leuke video (stiekem) bekijken op je werk of in de trein, maar je hebt geen oortjes of koptelefoon… Oeps, hoe ga je dan nu onopvallend die grappige of interessante video bekijken? In al onze offertes nemen wij standaard ondertiteling mee en bieden wij een optie aan om je video ook begrijpelijk te maken zonder geluid. En zoals met lp’s die weer steeds populairder worden, zullen we met video ook teruggaan in de tijd. Denk aan de jaren twintig met Charlie Chaplin: de stille of stomme films. Want pas in 1927 werd het mogelijk om beeld en geluid tegelijk af te spelen. De schatting is dat zo’n 85 procent van de video’s op Facebook wordt bekeken zonder geluid. Wanneer je de video voorziet van teksten en ondertitels is de kans veel groter dat de video ook echt bekeken wordt. Conclusie: ondertiteling is niet alleen maar meer voor doven en slechthorenden, maar ook voor de gemiddelde socialmediakijker.
#4: Korte updatevideo’s
In het afgelopen jaar hebben wij opvallend veel korte updatevideo’s gemaakt, zoals korte verhuisvideo’s of een interne videoboodschap van een directeur aan zijn medewerkers. Er is online heel veel content te vinden, maar om je te onderscheiden van de concurrent is het goed om het net even iets anders te doen. Deel niet altijd informatie en content vanuit je expertise, maar grijp ook bepaalde gebeurtenissen aan om een online videopodium te pakken.
Laat bijvoorbeeld een videoserie maken als je bedrijf een jubileumjaar viert of laat een aftermovie maken van je bedrijfsuitje. Belangrijk hierbij is dat de camera niet tot het allerlaatste glaasje blijft filmen, want de video moet natuurlijk nog wel representatief zijn…
#5: Stories
Stories, ze zijn er op Instagram al sinds 2016. Dat is langer dan je waarschijnlijk dacht… Een story is een verhaal dat maximaal 24 uur zichtbaar is. Tenzij je het opslaat in je account; dan kun je het later terugkijken. Inmiddels is deze functie overgenomen door platforms als Facebook, WhatsApp en LinkedIn. Het leuke van een story is dat het laagdrempelig is en het veel interactiemogelijkheden met je volgers geeft. Zo kun je bijvoorbeeld een Q&A organiseren in je stories. Wil je het iets professioneler aanpakken? Wij kunnen ook verticale stories (in 9:16-beeldverhouding) bewerken en flitsender maken.
De trends van de vorige jaren
Inmiddels is dit alweer het derde jaar voor ons dat wij proberen de trends te voorspellen – op basis van de veranderingen in het afgelopen jaar en de nieuwe technische ontwikkelingen. Je kunt hieronder ook onze andere voorspellingen vinden…
Videotrends in 2022
1. Livestreams en webinars
2. YouTube-hoofdstukken
3. Geluidloze video’s
4. Korte updatevideo’s
5. Stories
Videotrends in 2021
1. TikTok
2. Livestreams en webinars
3. Video-advertenties
4. E-learning/Instructievideo’s
5. VR/360 gradenvideo’s
Videotrends in 2020
1. Video’s met een verhaal
2. Dataresultaten bepalen inhoud
3. Meer uitlegvideo’s
4. TikTok
5. Video voor interne communicatie
Nieuwsgierig geworden naar wat je in 2022 allemaal met video kunt doen en welke rol wij hierbij kunnen spelen? Neem dan vandaag nog contact met ons op!