De 5 trends voor videocontent in 2020

image00004

Een nieuw jaar betekent ook nieuwe trends en ontwikkelingen. En dat geldt ook voor online videocontent. Dat blijft ook in 2020 iets wat steeds vaker gebruikt wordt als marketingsinstrument. Vorig jaar kwam het al steeds vaker voor dat kijkers graag langere video’s met meer verhaal en diepgang willen. Daarentegen willen ze ook superkorte video’s van 5 of 10 seconden. De nieuwe app TikTok gaat in 2020 bekender worden, vooral onder jongeren. De 5 trends in 2020 – volgens ons – lees je in deze blog.

1. Video’s met een verhaal

Langere video’s zullen weer meer te zien zijn, maar dan wel met inhoud. Geen 10 minuten sfeerbeelden, maar 10 minuten een verhaal over een ondernemer die zich elke dag bezighoudt met het verkopen van bloemen in het dorpje Rhenen. Hoe komt deze man aan zijn bloemen? Wat doet hij naast zijn werk? De algoritmes van online platformen zoals YouTube, Facebook en LinkedIn waarderen langere video’s. Die hoge waardering geldt enkel voor video’s die lang worden bekeken, want een film van 10 minuten waarvan gemiddeld iedereen na 1 minuut wegklikt, scoort lager dan een film van 1 minuut waarvan iedereen de hele minuut afkijkt. De reden hiervoor is dat platformen als Facebook en YouTube gebruikers willen vermaken. Een video waar een kijker 10 minuten wordt vermaakt scoort daarom weer beter. Een video die beter scoort volgens de algoritmes van deze platformen wordt vaker weergegeven in tijdlijnen en zoekresultaten. De conclusie die we hieruit kunnen trekken is dat het nog belangrijker wordt om relevante content te plaatsen, content met informatie waar iemand écht wat aan heeft. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld deze blog. Relevante, nieuwe en interessante informatie wordt beloond.

2. Dataresultaten gaan inhoud bepalen

Meten is weten, en dat geldt ook voor marketing. Wat al jaren gebeurt met teksten en afbeeldingen gaat dit jaar ook meer gebeuren met video: het bijschaven en bijstellen van video’s op basis van gewonnen data. Waarom wordt de ene video wel 1.000 keer volledig uitgekeken en de andere video niet? Dit is allemaal te meten. Door de video aan te passen op basis van de meetresultaten, zal de video uiteindelijk meer conversie opleveren. Stel je plaatst een video van 3 minuten online, maar na ongeveer 1 minuut haakt iedereen af. Een mogelijke verklaring: na de eerste minuut is er namelijk een lang stuk saaie sfeerbeelden zonder informatie. Wanneer je deze beelden inkort, zullen kijkers weer langer blijven kijken. 

3. Meer uitlegvideo’s 

Wie zoekt er niet op Google? Hoeveel gram macaroni moet je ook alweer koken voor 6 personen? Of: hoe gebruik je je startkabels? We stellen dagelijks dit soort vragen aan Google en lezen dan de tekst met uitleg. Je kunt dit ook uitleggen aan de hand van video. Wanneer je bijvoorbeeld een restaurant hebt, waarom leer je dan niet je gasten hoe ze zelf jouw favoriete gerecht kunnen maken? Of wanneer je fietsenmaker bent, waarom maak je dan geen video waarin je uitlegt hoe je een fietsband plakt? Soms moet je wat weggeven om iets terug te krijgen, maar… Je hoeft niet alles weg te geven! Wanneer iemand écht problemen met z’n fiets heeft, zal hij sneller naar iemand gaan die hem al een keer online heeft geholpen met een video dan naar een onbekende fietsenmaker. Video draagt bij aan zichtbaarheid; elke keer wanneer jouw huisstijl weer voorbij komt, word je weer een beetje bekender bij je doelgroep. Hoe vaak zien we wel niet subtiel het logo van bijvoorbeeld Coca Cola, Albert Heijn of de Jumbo? Allemaal zijn ze klein begonnen, maar waren ze wel steeds goed zichtbaar. 

4. TikTok

Het nieuw socialemediaplatform TikTok is een app waarbij de focus ligt op korte video’s. Vaak zitten deze grappig en creatief in elkaar. Muzieknummers playbacken, pranks en challenges komen allemaal voor in de app. In 2020 worden de advertentiemogelijkheden uitgebreid en is er voor online marketing weer een nieuw platform. Ook Facebook is bezig met het testen van nieuwe manieren om video’s te delen. De populaire korte story-video’s van Snapchat en Instagram zijn inmiddels ook veelgebruikte onderdelen op Facebook en WhatsApp. 

5. Video voor interne communicatie

We kennen allemaal het intranetdat je eens per week van je leidinggevende moet controleren of interne nieuwsbrieven. In 2020 zal er meer gebruik worden gemaakt van video’s met dezelfde informatie maar dan via een laagdrempeligere weg. Wat heb je liever: een lap tekst lezen van twee pagina’s over een nieuwe medewerker of een filmpje kijken van 2 minuten waarin een nieuwe medewerker zichzelf voorstelt?

Video’s kunnen gemakkelijk gemaakt worden door een vaste presentator die wekelijks een korte video opneemt. De montage gaat volgens een vast format, waardoor dit zeer snel gemaakt kan worden. 

 

Nieuwsgierig geworden wat jouw bedrijf met video kan doen in 2020? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Plan hier binnen 24 uur je gratis inzichtelijk gesprek

Het Privacy- en Cookiebeleid van van Ei naar Kip is van toepassing.

Plan hier binnen 24 uur je gratis inzichtelijk gesprek

Het Privacy- en Cookiebeleid van van Ei naar Kip is van toepassing.