Inhoudsopgave
Vandaag de dag kun je de krant niet open slaan of er staat wel een artikel in over zelflerende computers ook wel AI genoemd. In dit artikel bespreken we welke mogelijkheden AI heeft voor video editors en speculeren we over de toekomst. Want waar gaat het heen? En wat voor gevolgen heeft AI voor video editors?
Automatisch video’s laten bewerken met AI
Met Artificiële Intelligentie (AI) is het vandaag de dag mogelijk om een groot deel van de montage uit handen te geven. Denk bijvoorbeeld aan het ondertitelen van video’s en het knippen van muziek. Maar ook het echte knippen en plakken. Er worden al tests gedaan met AI software waar je het script van je video in kan uploaden en de software maakt dan zelf de video zoals is bedacht in het script.
De montage van een videopodcast of multicamera registratie
Bij de montage van een videopodcast met meerdere camera’s of een congres waar meerdere sprekers zijn is het veel werk om de video juist te knippen dat de persoon die spreekt op het juiste moment in beeld is. Juist dit ingewikkelde en tijdrovende werk kan nu voor ongeveer 70% worden gedaan door AI. En vele maler sneller dan een editor zelf zou kunnen. Ook al kunnen onze editors snel werken, ze winnen het niet van een de slimme software.
Green screen editing en achtergrond verwijderen door AI
Met de software Runway kun je veel leuke en grappige effecten toevoegen aan je video. Maar ook het uitknippen van personen in een video kan met Runway. En in sommige gevallen heb je niet eens meer een green screen (groen scherm) nodig.
Vervuiling weghalen in de beelden
Als cameraman ontkom je er niet aan om soms vervuiling in je shot te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een lelijk verkeersbord, een auto die je liever niet in beeld hebt of een nood uitgangbordje (ook van die lelijke dingen voor in bedrijfsfilms…). Wij deden voorheen vaak zelf dit soort dingen wegwerken. Maar nu kunnen we dit veel sneller door de slimme software van o.a. Runway maar ook het bekende programma After Effects bied veel mogelijkheden voor het automatisch wegwerken van vervuiling in je beelden.
Super slow motion beelden
Wanneer een opdrachtgever slow motion beelden wil is het van belang dit voor de opnames te weten. De cameraman filmt dan in een hogere framerate, dit betekend dat er meer beelden per seconden worden gemaakt. Standaard filmen wij op 25fps, dat betekend dat wij 25 beelden (foto’s) schieten per seconden. Dit geeft een mooi vloeiend beeld, maar wil je bijvoorbeeld het beeld twee keer vertragen, dan moet je 50fps schieten. Wanneer je dit achteraf wilde doen was dat vroeger niet meer mogelijk. Maar nu door de komst van AI kun je beelden alsnog vertragen. Uiteraard is het niet zo goed als het echt in slow motion opnemen maar het bied zeker mogelijkheden voor als het een keer nodig is.
Automatische ondertiteling onder video’s
Veel van onze video’s worden ondertiteld door onze editors. Maar niet altijd is hier budget voor wanneer het niet 100% perfect hoeft, kan AI een oplossing bieden. Er zijn verschillende platformen die automatisch ondertitelen aanbieden. Ook YouTube heeft deze mogelijkheden en daarbij kan de ondertiteling ook direct vertaald worden in iedere taal die maar wenselijk is.
AI video editing software welke we nu al gebruiken
Als videoproductie bedrijf volgen wij de ontwikkelingen omtrent AI dagelijks. Maar niet alle software en hulpmiddelen zijn al perfect. Daarom gebruiken we nog niet alles van wat er mogelijk is. Zo behouden we de kwaliteit waar we voor staan. Maar nemen we met onze klanten wel de mogelijkheden van AI door.
Bijvoorbeeld bij het maken van een videopodcast is het mogelijk om een grootdeel van de montage (videobewerking) te laten doen door AI. We kunnen het wisselen van de verschillende camera’s bij een videopodcast voor 70% laten doen door AI. Zelf controleren we dit nog en hoeven we alleen de audio te bewerken en de graphics en animaties toe te voegen.
Ook voor het inkorten van muziek gebruiken we AI, voorheen kosten het veel tijd om muziek op de juiste maat te monteren. Maar nu kan dit met AI en kunnen we met een aantal klikken elk muziek nummer in iedere gewenste lengte maken.
Daarnaast ondertitelen we ook video’s met behulp van AI software. Soms zitten hier nog wel spelfouten of grammatica fouten in. Deze worden er dan uitgehaald door onze editors.
De bovengenoemde voorbeelden zijn nog niet allemaal perfect maar helpen wel mee in de snelheid van de post-productie (videomontage). En dit resulteert weer tot lagere kosten voor het maken van videocontent.
Een filmscript gemaakt door AI
Sommige blogs die wij schrijven zijn gemaakt met de hulp van AI we gebruiken hiervoor o.a. ChatGPT. Laatst hadden we een aanvraag voor een bedrijfsfilm waar we zelf na een brainstorm met ons team niet tot een goede oplossing konden komen voor het script. We liepen eigenlijk vast in ons eigen denken. We hebben toen ChatGPT 4.0 gevraagd om ons te helpen en hij gaf ons een opzet voor het script van de bedrijfsfilm. Op die basis zijn we verder gegaan, en de klant was dik tevreden. Uiteraard zijn we open en transparant en hebben we dit met de klant gedeeld. Voor hem klonk het ondenkbaar en dat is het natuurlijk ook. Maar Kunstmatige Intelligentie kan dus in sommige situaties goed helpen bij het maken van een filmscript.
De toekomst voor video editors
Wat betekenen deze ontwikkelingen voor video editors? Die vraag is natuurlijk lastig te beoordelen omdat we niet in de toekomst kunnen kijken, zelfs AI niet. Maar wel kunnen we speculeren. Onze gedachte is dat tijdrovende dingen als eerste worden overgenomen door AI denk hierbij aan het spotten van de goede en fouten beelden en ondertiteling. Daarnaast zal het ook ingewikkelde special effecten die normaal heel kostbaar zijn nu een stukgoedkoper maken en dus ook beschikbaar voor de kleinere filmproducties. En dat geeft de editor natuurlijk weer meer vrijheid.
Kortom het gaat veel betekenen voor video editors zowel in het besparen van tijd en het vergroten van de creativiteit.
Wat betekend AI en wat is Kunstmatige Intelligentie?
AI betekend letterlijk Artificiële Intelligentie in het Nederlands is dat Kunstmatige Intelligentie. AI is eigenlijk een overkoepelende naam voor software en applicaties die ingewikkelde en complexe taken uitvoert zonder menselijke input. Een voorbeeld van een AI applicatie die veel gebruikt wordt momenteel is ChatGPT. AI zijn bijvoorbeeld ook computers die zichzelf dingen aanleren Machine Learning (ML) wordt dit genoemd.
Meer weten over AI en video?
Wij vinden het leuk om hier oneindig lang over te sparren en te kijken naar wat AI voor jouw organisatie op het gebied van videocontent kan betekenen. Want de ontwikkelingen omtrent AI tegenhouden lukt niet dus kijken wij als videoproductie bedrijf graag naar de voordelen van AI voor onze klanten. Neem gerust eens met ons contact op, vinden we leuk! 😊
Lees ook onze blog over de nieuwste ontwikkelingen van AI in de film en video industrie.
Leuk feitje: De afbeelding bij dit artikel is gemaakt door Dall.E een AI afbeelding generator van OpenAI.
Ga terug naar het overzicht