Inhoudsopgave
Het is weer tijd voor een voorspelling van de video-trends in 2024. Welke nieuwe technologieën en innovatieve ontwikkelingen worden dé trend op het gebied van videomarketing in 2024? Wij hebben ook dit jaar weer onderzoek gedaan en schrijven onze bevindingen uitgebreid in deze blog.
De videomarketing trends in het kort
Voor als je liever niet de gehele blog leest, wij hebben hieronder een korte samenvatting van de trends op het gebied van videomarketing in 2024.
Meer behoefte aan echte en authentieke content
Ondanks de opkomst van AI, die het gemakkelijk maakt om deep-fake video’s te maken, is er een trend gaande in pure en authentieke content. Doormiddel van regelmatige livestreams en echte klantverhalen kun je aan deze behoeftes voldoen.
Kort maar krachtig: Short-form video’s
De (vrije) tijd die we hebben is maar zeer beperkt en daarom wordt korte content ook dit jaar enorm populair. Video’s van maximaal 1 minuut, die snel en efficiënt gemonteerd worden zullen dit jaar een veel geziene trend worden.
Persoonlijk en gesegmenteerde videocontent
Content zal steeds persoonlijker worden en gericht worden op één specifieke niche doelgroep. Liever 10 specifieke video’s gericht op één kleine doelgroep dan een video die een grote doelgroep bereikt. Dit geldt zeker voor het verkopen van producten, diensten en services.
Nog even voordat we beginnen, ook dit jaar hebben we helaas nog geen bril om naar de toekomst te kijken. Ook al weet ChatGPT al veel dingen te verzinnen wat we kunnen verwachten in 2024, deze jaarlijkse blog blijft een voorspelling.
1. AI: Kunstmatige Intelligentie
Mits je onder een steen hebt geleefd, maar anders heb je ongetwijfeld dit jaar wel honderden keren de afkorting ‘AI’ gehoord. Het jaar 2023 was zonder twijfel het jaar van AI (Kunstmatige Intelligentie) onder andere door de lancering van ChatGPT in november. Ook in de videomarketing wereld zal AI veel veranderingen teweeg brengen. Met tools zoals VEED, Ruway, Opus Clip en Synthesia wordt het voor iedereen veel gemakkelijker om videocontent te generen.
Denk bijvoorbeeld aan automatische ondertiteling in iedere gewenste taal of het automatisch inkorten van video’s. Uiteraard zijn dit vandaag de dag nog hulpmiddelen, want het is niet 100% perfect. En van creativiteit heeft AI nog nooit gehoord, ook al lijkt het soms wel zo. Met echt doeltreffende en originele ideeën komt AI (nog) niet. Dat zal nog wel jaren duren voordat dat een bedreiging wordt voor filmmakers en videoproductiebedrijven. Maar ook wij maken gebruik van AI tijdens videobewerking, zo kunnen we sneller en efficiënter werken en worden onmogelijke deadlines ineens mogelijk.
Kortom, AI zal zich ook in 2024 weer verder ontwikkelen. Wel moeten we ook in achtnemen dat er veel nieuwe regelgevingen komen omtrent AI die ook een rem op de ontwikkeling ervan kan betekenen. En tot nu toe blijft gemaakte content door echte creatievelingen en gedreven filmmakers nog altijd beter dan dat door AI. Maar content gemaakt met AI in samenwerking met een menselijke creatieveling zal de toekomst gaan worden. AI is geen vervanger maar een assistent voor videoproductiebedrijven.
2. Shorts: Kort, korter, kortst
Zeker wanneer je de jongere doelgroep wilt aanspreken wordt korte videocontent steeds populairder. Misschien wel het meest bekende platform voor korte video’s (snippets) is ongetwijfeld TikTok. Maar ook op andere platformen wordt de trend voor korte video’s, zogeheten shorts, doorgezet. We zien op Instagram Reels en YouTube ook steeds meer korte content.
Deze vorm van content wordt ook wel ‘snackable content’ genoemd. Hiermee wordt bedoelt dat de content als een snack bekeken kan worden. En geven je een snelle en krachtige content oppepper. 96% van de online socialmedia-gebruikers geeft de voorkeur voor deze short-form video’s.
De grootste kenmerken voor een goede short-form video zijn;
- De content is staand (verticaal) gefilmd
- Er zit snelle, hippe muziek onder de video
- Hebben een maximale lengte van 60 seconden, maar liever korter indien dat kan
Ondanks de populariteit bij jongeren op platforms zoals TikTok en Instagram zal deze trend waarschijnlijk in 2024 zich ook uitbreiden naar de zakelijke markt op onder andere LinkedIn. Want waarom een lange video bekijken als het ook korter en krachtiger kan?
3. Live video: Overal en altijd waar je maar wilt
Live video streams zijn steeds populairder aan het worden. Platformen zoals TikTok, Instagram, Facebook en LinkedIn bieden al enkele tijd de mogelijkheid om te livestreamen. Waar het eerder niet altijd even goed van de grond komt. Zijn er nu dagelijks miljoenen livestreams te bekijken, niet alleen van de bekende businesscoaches maar ook bedrijven en organisaties geven steeds vaker een live kijkje in de keuken.
Livestreamen op social media creëert betrokkenheid bij je volgers, door interactie met je publiek te hebben vorm je samen met jou en de kijkers een soort gemeenschap. Veel jongeren maar ook steeds meer ouderen kijken regelmatig naar livestreams op social media.
Een livestream op social media is anders dan een webinar, het zijn vaak kortere streams met veel interactie. Het is dus niet alleen informatie zenden maar ook ontvangen van de kijkers. Denk bijvoorbeeld aan quizjes en Q&A’s. Wij hebben dan ook onze studio social-media-livestream-proof gemaakt. Het is namelijk mogelijk om in onze studio ook staand (verticaal) te livestreamen op Instagram en TikTok!
4. Gevonden worden met video SEO
Het is al langere tijd gaande maar wordt steeds gebruikelijker. Niet alleen blogs (zoals deze) maar informatieve video’s zijn een bron van kennis en worden gevonden door zoekmachines. Google markeert automatisch bepaalde hoofdstukken uit een video waarover jij een vraag hebt. Video SEO, het optimaliseren van videocontent voor zoekmachines wordt in 2024 nog relevanter.
Niet alleen een goede titel van de video is belangrijk, ook de inhoud van de video wordt steeds belangrijker. Zorg voor gesproken zoekwoorden en trefwoorden in jouw video. Door video’s te optimaliseren voor vindbaarheid kun je een nog breder publiek aantrekken met jouw videocontent.
De hoeveelheid online videocontent neemt ieder jaar enorm toe, dit zorgt voor een grotere concurrentie strijd. Alleen daarom is het al belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw video’s beter worden gevonden dan die van een concurrent bedrijf of organisatie. Denk daarom ook aan een goede thumbnail afbeelding bij de video. Wij bieden onze klanten bij iedere geproduceerde video ook een pakkende thumbnail afbeelding aan. Deze is gemaakt door een van onze vormgevers en gericht op de doelgroep van de video. Een thumbnail afbeelding is het plaatje wat de kijker ziet voordat erop ‘play’ wordt gedrukt. Dat is dus de eerste indruk, en we weten allemaal dat de eerste indruk erg belangrijk is.
Hulp nodig bij het optimaliseren van jouw video’s? Wij werken al jaren samen met diverse marketeers die ons helpen om ervoor te zorgen dat de video’s die wij produceren de juiste inhoud hebben.
5. Verticale en staande video’s
Waar enkele jaren geleden nog lacherig werd gedaan wanneer iemand verticaal filmde, is het vandaag de dag bijna ondenkbaar om je content naast horizontaal (16:9) ook verticaal (9:16) aan te bieden voor TikTok en de stories zoals in WhatsApp, Snapchat, Instagram en Facebook.
Bij alle videocontent die wij produceren voor onze opdrachtgevers bekijken we altijd waar de content wordt geplaatst. Indien er wordt gekozen voor bijvoorbeeld Instagram, adviseren wij altijd om de content om te laten zetten naar een staande variant. En doormiddel van slimme AI tools kan dit vandaag de dag zeer gemakkelijk. En kost het geen honderden euro’s extra omdat het voor ons zeer snel en gemakkelijk gedaan kan worden.
Het heeft even geduurd maar staande content gaat in 2024 populairder worden dan ooit, zeker in combinatie met de korte video’s (shorts). Welke achter elkaar in een tijdlijn worden ‘geconsumeerd’ (bekeken) door de gebruiker.
6. Interactie en persoonlijke video’s
Enkele jaren terug hebben we het ook al genoemd maar persoonlijke video’s en interactieve video’s worden ook in 2024 zeer populair. Door middel van o.a. AI technieken is het veel gemakkelijker om snel content te maken, en deze ook te personaliseren aan de kijker. Denk bijvoorbeeld aan een kerstgroet die persoonlijk is gericht naar jouw relatie. Met bijvoorbeeld een tool als Synthesia kan dat zeer gemakkelijk, wij kunnen van jou of een collega een eigen avatar maken voor Synthesia. En daarna vervolgens iedere tekst te laten zeggen die jij maar wilt, en dat in enkele minuten.
Zo kun je bijvoorbeeld na een belangrijke sales afspraak gemakkelijk en snel een video sturen met een bedankje voor het gesprek en een korte samenvatting van het gesprek. En dit alles in een video geheel in de eigen huisstijl en herkenbaarheid van het bedrijf of de organisatie.
Ook interactie wordt steeds belangrijker, niet alleen tijdens livestreams doormiddel van polls en vragen van de kijkers. Maar ook door klikbare elementen in de video. En daarbij is een bijkomend voordeel dat je veel data kan verzamelen. Net zoals bij een website op welke pagina’s er geklikt wordt, kun je met interactieve video’s precies zien hoelang iemand naar een bepaald stuk in de video heeft gekeken. En die data kun je vervolgens weer gebruiken om de volgende video’s nog beter te maken.
7. Pure en echte verhalen
De behoefte aan authentieke en menselijke verhalen zal toenemen. Misschien komt dit wel door de komst van AI, welke het veel gemakkelijker maakt om neppe video’s (deep-fakes) te maken. Consumenten en zakelijke opdrachtgevers zoeken naar authenticiteit en menselijkheid in de merkverhalen van organisaties en bedrijven. Echte en pure video’s geven vertrouwen aan mogelijke nieuwe klanten en ook medewerkers.
Laat zien wie je écht bent. En als je sommige dingen liever niet laat zien, wellicht is dan dit het moment om die dingen aan te passen naar iets waar je wel trots op kunt zijn. Openheid en transpiratie is belangrijker dan ooit in een wereld vol met nepnieuws. Dat weten consumenten ook. Ook 360 graden video’s kunnen bijdragen aan een echt inkijkje in de keuken.
8. Online lessen: E-learning en trainingvideo’s
Er is een alsmaar toenemende vraag naar instructievideo’s die gebruikt worden voor e-learning en interne trainingen, waarbij de inhoud visueel aantrekkelijker en toegankelijker wordt gemaakt voor medewerkers en klanten.
Soms worden de video’s geplaatst in onboarding systemen of e-learning platformen. Maar ook zijn er veel bedrijven die openbaar uitlegvideo’s delen. Denk bijvoorbeeld aan Coolblue. Het maken van instructievideo’s kan veel tijd kosten en soms niet gemakkelijk zijn. Wij hebben sinds dit jaar een eigen studio waarin het zeer gemakkelijk is gemaakt om vele instructievideo’s op te nemen.
AI of kunstmatige intelligentie en video
De ontwikkelingen omtrent AI gaan snel, daarom nog een extra toegevoegde alinea over dit onderwerp. Wat er precies gaat gebeuren is lastig te voorspellen maar de kans is groot dat het in de loop van 2024 heel laagdrempelig mogelijk is om video’s nog makkelijker te personaliseren.
Denk aan videocontent waarin de inhoud zich aanpast aan de kijker, weet de kijker al veel over het onderwerp, dan wordt overbodige informatie uit de video gehaald. Maar weet de kijker nog niet zoveel, dan zal er een extra hoofdstuk aan video worden toegevoegd om het begrijpelijk te houden voor de kijker. Ook zijn er ontwikkelingen gaande voor mogelijkheden omtrent muziekkeuzes. De muziekkeuze in een reclamevideo wordt dan automatisch aangepast aan de kijker.
Ook toegankelijkheid van video’s kan door AI worden verbeterd, denk aan automatische vertalingen, ondertiteling, transcripties en audio beschrijvingen. Zo is videocontent ook toegankelijk voor onder andere slechthorenden en slechtzienden.
Of dit ten goede komt van alle artistieke keuzes die filmmakers maken voor bepaalde montagestijlen en muziekstijlen is de vraag. Maar voor online marketing gaat er door AI, hoe dan ook veel veranderen.
En wij zelf? Gaan wij mee met de tijd?
Uiteraard gaan wij mee met alle innovaties en nieuwe technologieën. Maar we zijn uiteraard ook voorzichtig, zeker omtrent regelgeving en privacy waarborging op het gebied van bijvoorbeeld AI. Afgelopen jaar hebben we aanpassingen gedaan in onze studio om nog gemakkelijker (live) content te kunnen produceren. Ook hebben we onze productie processen geoptimaliseerd zodat we ook op locatie nog sneller en doeltreffender te werk kunnen gaan.
Elke van bovengenoemde video-trends bieden unieke kansen voor alle soorten bedrijven en organisaties. En voor ieder doelgroep is weer een andere trend het meest doeltreffend. Wil je weten welke videomarketing trends er voor jou organisatie volgend jaar interessant zijn? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.
Ga terug naar het overzicht