Inhoudsopgave
Een Zoom-meeting, online Teams vergadering of Skype-call is niet meer weg te denken. Vrijwel iedereen heeft er wel eens een keer gebruik van gemaakt. De afgelopen jaren is online videobellen steeds populairder geworden. Het wordt ook voor allerlei doeleinden gebruikt zoals online vergaderen, webinars en om gewoon te beeldbellen met vrienden en familie. In deze blog staan een aantal handige tips voor een professionelere uitstraling tijdens jouw online video call.
Tip 1: Goed geluid
Het allerbelangrijkste tijdens een videogesprek is geluid. Als het geluid niet goed klinkt of hapert kan het beeld nog zo goed zijn maar goed met elkaar communiceren zal dan lastig gaan. Zorg er daarom voor dat je een goede microfoon hebt. Je kan bijvoorbeeld een headset kopen of een losse microfoon voor je telefoon.
Tip 2: Voorkom echo
In de meeste gevallen wanneer je geen oortjes of koptelefoon gebruik zul je echo krijgen tijdens het beeldbellen. Vaak is er bij de software hier iets voor geprogrammeerd om dit te voorkomen maar dit werkt niet altijd. Gebruik daarom voor de zekerheid altijd een koptelefoon of een oortje. Het is ook belangrijk dat je niet te dicht bij iemand anders gaat zitten. Dit kan ervoor zorgen dat het geluid gaat ‘rondzingen’ dat bekend dat je na een lange tijd een grote pieptoon hoort.
Tip 3: Stille en rustige omgeving
Zowel voor het beeld, geluid en jezelf is het fijn om in een rustige omgeving te zitten. Ga bijvoorbeeld niet in een druk café, in de woonkamer met de TV aan of onderweg in de auto videobellen. Onderweg is sowieso niet aan te raden in verband met de verkeersveiligheid. De omgeving waarin je gaat videobellen moet dus geluidsstil zijn en ook zo min mogelijk afleiding op de achtergrond hebben. En sluit bijvoorbeeld openstaande ramen en deuren.
Tip 4: Kijk recht in de camera
Kijk altijd recht in de camera, dit gaat het makkelijkste als de camera ook op oog hoogte zit. Het is wel lastig want vaak kijk je naar het beeld van de ander of naar jezelf. En dat zit vaak net onder je eigen camera. Een tip kan zijn om een post-it op je scherm te plakken zo wordt je niet afgeleid door je eigen beeld en het beeld van de ander. En kun je recht in de lens van de camera blijven kijken.
Tip 5: Zorg voor een stabiele internetverbinding
Om een haperende video verbinding tijdens het beeldbellen te voorkomen is het belangrijk om een goede en stabiele internet verbinding te hebben. Je hebt minimaal 5 Mbps nodig om goed te kunnen videobellen. Uiteraard is meer altijd beter, zeker wanneer er veel mensen tegelijk op hetzelfde netwerk zitten. Je kan zelf makkelijk en eenvoudig je internetsnelheid testen voor je videogesprek via deze link: www.speedtest.net. Wanneer je beschikt over een bekabelde internet verbinding is dit altijd aan te raden om dit te gebruiken.
Tip 6: Gebruik een laptop of computer
Een telefoon is minder geschikt voor een goede videovergadering. Tijdens een online vergadering of meeting is het belangrijk om je aandacht erbij te houden. Op je telefoon wordt je doorgaans regelmatig gestoord door meldingen. Op een computer is dit vele maler minder. Daarnaast werkt de video-call software beter op een laptop of computer.
Tip 7: Stil zitten in het midden van het beeld
Voor sommige is het best lastig om stil te zitten. Maar wiebelen en bewegen tijdens een video call is voor de mededeelnemers aan het gesprek zeer vervelend. Zorg er daarom voor dat je een fijne stoel hebt waar je goed (lang) op kan zitten. Wij raden het af om een schommelstoel te gebruiken omdat hier de verleiding te groot is om niet te bewegen… Vergeet ook niet om de camera stil te houden. Qua uitkadering van je gezicht is het, het mooiste als je midden voor de camera zit.
Tip 8: Belichting
Wanneer je geen goed licht hebt kan je op beeld veranderen in een zwarte silhouet. Zorg er daarom voor dat je camera met het licht mee filmt. Ga bijvoorbeeld niet met de rug naar een raam zitten maar met je gezicht naar het raam. Pas wel op voor felle zonnestralen daar krijg je dichtgeknepen ogen van.
Tip 9: Systeemgeluiden en meldingen uitzetten
Tijdens het videobellen kan het voorkomen dat je een melding krijgt bijvoorbeeld wanneer je een e-mail binnen krijgt. Of je computer een melding geeft dat er een update beschikbaar is. Met deze tip voorkom je harde plotselinge geluiden bij de mede deelnemers in het videogesprek. Schakel alle systeemgeluiden uit en zet ook je meldingen uit zodat je niet wordt afgeleid. Dit geldt ook voor je telefoon die wellicht naast je ligt en natuurlijk je deurbel indien je vanuit huis belt.
Tip 10: Test alles van te voren
Deze tip lijkt voor de hand te liggen maar zorg ervoor dat je alles even test van te voren. Kom altijd minimaal 5 minuten voor de start van de meeting alvast in de meeting. Zo kan je het beeld en geluid testen. En vergeet ook niet voor die tijd je software en computer up-to-date te hebben.
Tip 11: Voorbereiden
Ook deze tip ligt voor de hand maar we noemen hem toch maar even ‘voorbereiden’. Het komt zeer onprofessioneel over als je niet weet waar de meeting over gaat. Bereid je daarom goed voor voordat je de videomeeting in gaat. Maak voor jezelf een doel van het gesprek en zorg ervoor dat dat doel in ieder geval aan het einde van het gesprek behaalt is.
Tip 12: Batterij en netvoeding
De laatste tip in het rijtje is geen onbelangrijke, indien je op een laptop deel neemt aan een videogesprek is het belangrijk dat deze volledig is opgeladen maar ook via de adapter aangesloten is op het stopcontact. Zo voorkom je dat je halverwege de meeting de laptop uitvalt. Daarnaast presteren laptops beter wanneer ze vast aan de voeding liggen.
Samenvatting van alle tips voor tijdens het videobellen
Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met alle tips nog een keer op een rijtje.
- Gebruik een goede microfoon
- Gebruik oortjes of een koptelefoon
- Kies een rustige en stille omgeving/achtergrond
- Kijk recht in de camera
- Controleer je internetverbinding
- Gebruik een laptop of computer
- Zit stil in het midden van het beeld
- Zorg voor een goede belichting
- Meldingen, deurbel en systeemgeluiden uitzetten
- Test alles van te voren
- Bereid je voor
- Zorg voor een volle batterij en een oplader
De problemen en ergernissen tijdens een videogesprek
De meest voorkomende problemen en de daarbij behorende ergernissen tijdens een videogesprek hebben we hieronder in een lijstje genoemd. Voor al deze problemen staan er in deze blog een aantal tips.
- Zacht of krakend geluid
- Haperende videobeelden
- Slecht belichte videobeelden
- Afleiding op de achtergrond
Een videomeeting professioneel laten verzorgen?
Van Ei naar Kip is audiovisueel dienstverlener op allerlei gebieden zo ook bij congressen, trainingen en vergaderingen. Zowel offline, online als hybride mogelijkheden kunnen wij faciliteren.
Bel ons via 0318 – 26 10 85 of stuur een mail naar info@vaneinaarkip.nl voor een afspraak.
Ga terug naar het overzicht