Kuiken ei uitkomen broedkast camera film macro agrarisch

Videobellen 12 tips om professioneler online te vergaderen

×
Ga terug naar het overzicht

Een Zoom-meeting, online Teams vergadering of Skype-call is niet meer weg te denken. Vrijwel iedereen heeft er wel eens een keer gebruik van gemaakt. De afgelopen jaren is online videobellen steeds populairder geworden. Het wordt ook voor allerlei doeleinden gebruikt zoals online vergaderen, webinars en om gewoon te beeldbellen met vrienden en familie. In deze blog staan een aantal handige tips voor een professionelere uitstraling tijdens jouw online video call.

Tip 1: Goed geluid

Het allerbelangrijkste tijdens een videogesprek is geluid. Als het geluid niet goed klinkt of hapert kan het beeld nog zo goed zijn maar goed met elkaar communiceren zal dan lastig gaan. Zorg er daarom voor dat je een goede microfoon hebt. Je kan bijvoorbeeld een headset kopen of een losse microfoon voor je telefoon.

Tip 2: Voorkom echo

In de meeste gevallen wanneer je geen oortjes of koptelefoon gebruik zul je echo krijgen tijdens het beeldbellen. Vaak is er bij de software hier iets voor geprogrammeerd om dit te voorkomen maar dit werkt niet altijd. Gebruik daarom voor de zekerheid altijd een koptelefoon of een oortje. Het is ook belangrijk dat je niet te dicht bij iemand anders gaat zitten. Dit kan ervoor zorgen dat het geluid gaat ‘rondzingen’ dat bekend dat je na een lange tijd een grote pieptoon hoort.

Tip 3: Stille en rustige omgeving

Zowel voor het beeld, geluid en jezelf is het fijn om in een rustige omgeving te zitten. Ga bijvoorbeeld niet in een druk café, in de woonkamer met de TV aan of onderweg in de auto videobellen. Onderweg is sowieso niet aan te raden in verband met de verkeersveiligheid. De omgeving waarin je gaat videobellen moet dus geluidsstil zijn en ook zo min mogelijk afleiding op de achtergrond hebben. En sluit bijvoorbeeld openstaande ramen en deuren.

Tip 4: Kijk recht in de camera

Kijk altijd recht in de camera, dit gaat het makkelijkste als de camera ook op oog hoogte zit. Het is wel lastig want vaak kijk je naar het beeld van de ander of naar jezelf. En dat zit vaak net onder je eigen camera. Een tip kan zijn om een post-it op je scherm te plakken zo wordt je niet afgeleid door je eigen beeld en het beeld van de ander. En kun je recht in de lens van de camera blijven kijken.

Tip 5: Zorg voor een stabiele internetverbinding

Om een haperende video verbinding tijdens het beeldbellen te voorkomen is het belangrijk om een goede en stabiele internet verbinding te hebben. Je hebt minimaal 5 Mbps nodig om goed te kunnen videobellen. Uiteraard is meer altijd beter, zeker wanneer er veel mensen tegelijk op hetzelfde netwerk zitten. Je kan zelf makkelijk en eenvoudig je internetsnelheid testen voor je videogesprek via deze link: www.speedtest.net. Wanneer je beschikt over een bekabelde internet verbinding is dit altijd aan te raden om dit te gebruiken.

Tip 6: Gebruik een laptop of computer

Een telefoon  is minder geschikt voor een goede videovergadering. Tijdens een online vergadering of meeting is het belangrijk om je aandacht erbij te houden. Op je telefoon wordt je doorgaans regelmatig gestoord door meldingen. Op een computer is dit vele maler minder. Daarnaast werkt de video-call software beter op een laptop of computer.

Tip 7: Stil zitten in het midden van het beeld

Voor sommige is het best lastig om stil te zitten. Maar wiebelen en bewegen tijdens een video call is voor de mededeelnemers aan het gesprek zeer vervelend. Zorg er daarom voor dat je een fijne stoel hebt waar je goed (lang) op kan zitten. Wij raden het af om een schommelstoel te gebruiken omdat hier de verleiding te groot is om niet te bewegen… Vergeet ook niet om  de camera stil te houden. Qua uitkadering van je gezicht is het, het mooiste als je midden voor de camera zit.

Tip 8: Belichting

Wanneer je geen goed licht hebt kan je op beeld veranderen in een zwarte silhouet. Zorg er daarom voor dat je camera met het licht mee filmt. Ga bijvoorbeeld niet met de rug naar een raam zitten maar met je gezicht naar het raam. Pas wel op voor felle zonnestralen daar krijg je dichtgeknepen ogen van.

Tip 9: Systeemgeluiden en meldingen uitzetten

Tijdens het videobellen kan het voorkomen dat je een melding krijgt bijvoorbeeld wanneer je een e-mail binnen krijgt. Of je computer een melding geeft dat er een update beschikbaar is. Met deze tip voorkom je harde plotselinge geluiden bij de mede deelnemers in het videogesprek. Schakel alle systeemgeluiden uit en zet ook je meldingen uit zodat je niet wordt afgeleid. Dit geldt ook voor je telefoon die wellicht naast je ligt en natuurlijk je deurbel indien je vanuit huis belt.

Tip 10: Test alles van te voren

Deze tip lijkt voor de hand te liggen maar zorg ervoor dat je alles even test van te voren. Kom altijd minimaal 5 minuten voor de start van de meeting alvast in de meeting. Zo kan je het beeld en geluid testen. En vergeet ook niet voor die tijd je software en computer up-to-date te hebben.

Tip 11: Voorbereiden

Ook deze tip ligt voor de hand maar we noemen hem toch maar even ‘voorbereiden’. Het komt zeer onprofessioneel over als je niet weet waar de meeting over gaat. Bereid je daarom goed voor voordat je de videomeeting in gaat. Maak voor jezelf een doel van het gesprek en zorg ervoor dat dat doel in ieder geval aan het einde van het gesprek behaalt is.

Tip 12: Batterij en netvoeding

De laatste tip in het rijtje is geen onbelangrijke, indien je op een laptop deel neemt aan een videogesprek is het belangrijk dat deze volledig is opgeladen maar ook via de adapter aangesloten is op het stopcontact. Zo voorkom je dat je halverwege de meeting de laptop uitvalt. Daarnaast presteren laptops beter wanneer ze vast aan de voeding liggen.

Samenvatting van alle tips voor tijdens het videobellen

Hieronder hebben we een lijstje gemaakt met alle tips nog een keer op een rijtje.

 • Gebruik een goede microfoon
 • Gebruik oortjes of een koptelefoon
 • Kies een rustige en stille omgeving/achtergrond
 • Kijk recht in de camera
 • Controleer je internetverbinding
 • Gebruik een laptop of computer
 • Zit stil in het midden van het beeld
 • Zorg voor een goede belichting
 • Meldingen, deurbel en systeemgeluiden uitzetten
 • Test alles van te voren
 • Bereid je voor
 • Zorg voor een volle batterij en een oplader

De problemen en ergernissen tijdens een videogesprek

De meest voorkomende problemen en de daarbij behorende ergernissen tijdens een videogesprek hebben we hieronder in een lijstje genoemd. Voor al deze problemen staan er in deze blog een aantal tips.

 • Zacht of krakend geluid
 • Haperende videobeelden
 • Slecht belichte videobeelden
 • Afleiding op de achtergrond

Een videomeeting professioneel laten verzorgen?

Van Ei naar Kip is audiovisueel dienstverlener op allerlei gebieden zo ook bij congressen, trainingen en vergaderingen. Zowel offline, online als hybride mogelijkheden kunnen wij faciliteren.

Bel ons via 0318 – 26 10 85 of stuur een mail naar info@vaneinaarkip.nl voor een afspraak.

Neem contact op

Ga terug naar het overzicht

Wat klanten over ons zeggen

 

Lars Bloemheuvel
Lars Bloemheuvel
2023-09-04
Fijne ervaring gehad met van Ei naar Kip. Snelle service en een nette prijs voor het digitaliseren van enkele 8mm tapes.
Annet Dankelman
Annet Dankelman
2023-08-15
van Ei naar Kip heeft 'Een schooldag op het CLV’ perfect in beeld gebracht. De opnamedag verliep prima en alles werd uit de kast gehaald om een goed eindresultaat af te kunnen leveren. Met het opzetten van het script zijn we vakkundig begeleid, zodat we van te voren een duidelijk script hadden liggen.
Henk en Miriam Otte
Henk en Miriam Otte
2023-08-14
van Ei naar Kip is een team vakmensen waar ik diverse malen met plezier mee heb samengewerkt. Voor mij als docent hebben ze verschillende inhoudelijke producties gedaan samen met leerlingen van het CLV. Naast dat Kevin een uitstekende cameraman is, kan hij desgevraagd ook meedenken op het gebied van regie en vormgeving. Het team is bijzonder goed in staat om de wens van de klant om te zetten in een degelijk eindproduct. Van harte aanbevolen!
Robine de Graaf
Robine de Graaf
2023-08-10
Ik heb Kevin Ike leren kennen als een gedreven en ervaren professional in de wereld van video. Tijdens de samenwerking met Dura Vermeer aan een videoreeks heeft hij meegedacht over het creatieve concept en heeft hij het script en videomontage verzorgd. Kevin is kritisch en nauwkeurig, zonder losse eindjes. Wij waren dan ook erg blij met het eindresultaat en gaan zeker in de toekomst weer met Van Ei Naar Kip aan nieuwe projecten werken.
Bart van den Belt
Bart van den Belt
2023-08-03
Het team is een absolute professioneel. Bevlogen en enthousiast. Ze komen met ideeën die we zelf nog niet hadden bedacht en werkt ze tot in de puntjes uit. Aanrader om mee te werken!
Huiting Uitvaartverzorging
Huiting Uitvaartverzorging
2023-07-27
Kevin Ike van van Ei naar Kip heeft voor ons, Huiting Uitvaartverzorging, een promotiefilm gemaakt en een korte film voor in de bioscoop. Top samenwerking en een geweldig resultaat!
Wouter Kleinsman No-Nonsense Coach
Wouter Kleinsman No-Nonsense Coach
2023-07-03
Mijn senwerking met van Ei naar Kip is fantastisch. Ik werk al geruime tijd met hen samen en heb al meer dan 14 verschillende video’s gemaakt. De kwaliteit van Ei naar Kip is geweldig en ze denken ook strategisch met je mee zodat je het optimale uit je video gaat halen. Kortom: Voor bedrijven die serieus willen investeren in een zeer professionele videoproductie, is 'van Ei naar Kip' een perfecte keuze.
Rianne van Beek
Rianne van Beek
2023-04-19
Goede kwaliteit digitalisering van videobanden!
Audrey van den Berg
Audrey van den Berg
2023-03-15
Leuk team, denken mee en weten wat ze doen. Super flexibel, oplossingsgericht en snel.
Het team van Van Ei naar Kip glimlachend in beeld

‘Klein detail, groot effect’

Over van Ei naar Kip

Wij zijn niet het videoproductiebedrijf dat alleen video’s maakt. Wat wij nog meer doen? Wij denken mee met onze opdrachtgevers en vertellen jouw verhaal door middel van video, precies zoals jij het in je hoofd hebt. Wij produceren video’s die meehelpen doelen te realiseren. Wij helpen je graag met onze unieke aanpak voor het maken van bedrijfsfilms, videocontent, webinars en podcasts. Dit alles doen wij met een tot in detail uitgedacht, maar flexibel productieplan.

Offerte aanvragen of neem contact op