Kuiken ei uitkomen broedkast camera film macro agrarisch

De video trends voor 2023

×
Ga terug naar het overzicht
Een op locatie ingerichte webinarstudio voor een livestream, compleet met professionele apparatuur zoals camera's, microfoons en belichting, ideaal voor het uitzenden van live evenementen vanuit verschillende locaties

Voor dat je het weet is er alweer een jaar voorbij. Nog steeds gaan de ontwikkelingen snel vooruit in de techniek ondanks het grote chip tekort. Wat gaat 2023 met zich meebrengen? En wat worden de trends op het gebied van video? Ook dit jaar proberen we weer doormiddel van deze blog in de toekomst te kijken. Welke vormen van video gaan de trend worden? Lees hieronder onze jaarlijkse voorspelling.

Een kleine disclaimer: wij kunnen helaas ook dit jaar nog niet écht in een glazen bol kijken…

Virtuele Producties

Een relatief nieuwe techniek heeft de laatste jaren met een sneltreinvaart grote ontwikkelingen doorstaan. Het gaat over ‘Virtuele Producties’ dit zijn videoproducties waarin een grootdeel virtueel gemaakt is. Wat voorheen alleen gebruikt werd in Hollywood films is nu veel betaalbaarder en toegankelijker gemaakt. Met een virtuele studio zijn er vrijwel geen decorstukken meer nodig en kun je in één studio meerdere programma’s opnemen, wat ook veel scheelt in reistijd.

Deze ontwikkeling zal aankomend jaar ook een grote opkomst hebben, wij verdiepen ons ook in deze techniek. Mocht je hier meer over willen weten dan helpen we je graag verder. Hieronder een voorbeeld van een video opgenomen in een virtuele studio.

TikTok houdt toch stand

Ondanks de kritiek over veiligheid en privacy is TikTok een zeer populair platform. Waar de gedachtes eerst waren dat hier alleen tieners en kinderen opzaten die dansjes deden. Is het social media platform het afgelopen jaar qua gebruikers zeer snel gegroeid. TikTok is een zeer serieus platform om nieuwe muzieknummers en producten op te promoten. Een video viraal laten gaan op TikTok kan zeer snel gaan.

Hybride events

Ook zal in 2023 de populariteit rondom hybride events niet afnemen. Het aanbieden van een online alternatief voor een congres, training, event of open dag is geen luxe meer. Door een online alternatief van een livestream aan te bieden kun je een groter bereik generen. Denk bijvoorbeeld aan buitenlandse bezoekers doormiddel van ondertiteling. Maar ook bezoekers die nog niet graag in grote groepen samen komen of kortweg de reis ernaartoe het niet waard vinden.

Een hybride event is een event wat fysiek wordt gehouden maar ook online te volgen is. Doormiddel van verschillende ‘break-outrooms’ kunnen deelnemers bijvoorbeeld ook online meerdere workshops of trainingen volgen. Tijdens het plenaire gedeelte zijn er ook mogelijkheden dat het thuis publiek kan inbellen of via een chat vragen kan stellen. Zo blijft er ondanks de afstand toch een interactie met het thuis publiek mogelijk.

Content aangepast aan de gebruiker

Content die gebaseerd is op de gebruiker zal steeds populairder worden. Dit wordt user-generated content genoemd. Een klein voorbeeld hiervan is dat jouw beste vriend of collega andere nummers krijgt te horen in dezelfde Spotify playlisten dan dat jij krijgt.

Video’s kunnen ook persoonlijk gemaakt worden. Denk bijvoorbeeld aan twee video’s over hetzelfde onderwerp. Maar de ene video bevat een jonge, frisse en snelle stijl. Terwijl de andere video juist weer gefocust is op uitgebreide informatie en details. Beide video’s vertellen hetzelfde maar de eerste video zal beter scoren bij een jong publiek in tegenstelling tot de tweede video.

Op basis van data kan een website of algoritme bepalen of de gebruiker jonger of ouder is. Vervolgens krijgt de gebruiker de video te zien met de stijl die het beste bij de gebruiker past.

Videopodcast / VODcast

Wellicht luister jezelf inmiddels ook een aantal series. Podcasts zijn ook dit jaar weer flink populair geworden in Nederland. In mei 2022 lag het aantal luisteraars een derde hoger dan in januari. Dit was in mei 2022 ruim 1,3 miljoen en in januari 340 duizend.

Waar in het begin van 2022 het aantal luisteraars per leeftijdscategorie dicht bij elkaar lag. Heeft het begin van het tweede kwartaal aangetoond dat er een zeer grote groei is bij de jonge luisteraars. Er is ook een kleine afname te zien bij oudere luisteraars.

Met de populariteit van podcasts neemt ook direct de populariteit van video podcasting toe. Want waarom alle waardevolle content die je inspreekt bij het maken van een podcast niet omzetten tot waardevolle video’s? Daarnaast is het gezien de video cijfers van TikTok, YouTube en Instagram interessant om je podcast ook (in stukjes) te plaatsen op deze platformen.

Korte product video’s

Als laatste trend zullen we meer korte product video’s gaan zien. Deze zullen worden gebruikt op de productpagina’s in de webshop maar ook op social media. 69% van de mensen gaf in 2022 de voorkeur aan een korte video over een product, dan het lezen van een beschrijving. Ook op TikTok is het aandeel van productvideo’s groter, vaak is dit verpakt in een korte grappige of informatieve video.

De cijfers, feiten en statistieken

Voor deze voorspellingen hebben wij gebruik gemaakt van diverse cijfers en statistieken. Hieronder lichten wij ze graag toe. Cijfers tonen aan dat inmiddels 86% van bedrijven wereldwijd video gebruikt in de marketing. Sinds 2017 is het video verkeer met 34% toegenomen.

TikTok

Wellicht is TikTok wel het meest gegroeide social media platform van 2022. Momenteel staat het op plek 7. De video’s die gevonden kunnen worden op TikTok zijn vaak grappige en informatieve korte video’s. De app is gefocust op de doelgroep onder de 20 jaar. Maar ook veel gebruikers zijn tussen de 20 en 30 jaar. Uiteraard zijn er ook vele oudere gebruikers die zich nog 20 jaar voelen.

YouTube

Ook in 2022 is YouTube weer de twee na grootste zoekmachine, bijzonder toch? Wellicht niet wanneer je weet hoeveel videocontent er elke seconde wordt geüpload. Elke seconde wordt er namelijk één uur aan videocontent geüpload naar YouTube. Je kan dus nooit in je leven alle video’s op YouTube op normale snelheid bekijken. Ook al zijn er genoeg mensen die een heel eind komen… Gemiddeld duurt een video op YouTube 10 minuten en wordt er in 70% van de gevallen gekeken op een mobiel apparaat zoals een smartphone.

Facebook

Een video advertentie scoort op video beter dan alle andere soorten uitingen zoals bijvoorbeeld foto’s of alleen tekst. Facebook is wereldwijd in 2022 het populairste social media netwerk. Wel opvallend is dat veel mensen van Facebook af gaan of het niet meer gebruiken. Maar wellicht biedt dat juist de kansen als jij het wel gebruikt en de concurrent niet.

Instagram

Voor het promoten van nieuwe producten, diensten en kleding is Instagram het platform geweest in 2022. Namelijk 83% van de gebruikers ontdekte en bestelde via Instagram nieuwe producten en diensten. Bij TikTok is dit getal overigens 52%.

Bron: Popupsmart, Statusbrew, Trusted Shops, Facebook, Frankwachting, Instagram, YouTube, RTL nieuws en Cisco.

Inmiddels is dit alweer het vierde jaar voor ons dat wij de trends proberen te voorspellen – op basis van de veranderingen in het afgelopen jaar en de nieuwe technische ontwikkelingen. Je kunt hieronder ook onze andere voorspellingen vinden…

Videotrends in 2023
1. Virtuele Producties
2. TikTok houdt toch stand
3. Hybride events
4. Content aangepast aan de gebruiker
5.Videopodcast / VODcast
6. Korte product video’s

Videotrends in 2022
1. Livestreams en webinars
2. YouTube-hoofdstukken
3. Geluidloze video’s
4. Korte updatevideo’s
5. Stories

Videotrends in 2021
1. TikTok
2. Livestreams en webinars
3. Video-advertenties
4. E-learning/Instructievideo’s
5. VR/360 gradenvideo’s

Videotrends in 2020
1. Video’s met een verhaal
2. Dataresultaten bepalen inhoud
3. Meer uitlegvideo’s
4. TikTok
5. Video voor interne communicatie

Nieuwsgierig geworden naar wat je in 2023 allemaal met video kunt doen en welke rol wij hierbij kunnen spelen? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

Bekijk hieronder de social media statistieken van 2022

We gaan vooruit: in de ontwikkelingen van de techniek, maar ook in de tijd. En dat gaat soms sneller dan gedacht, want voor je het weet is het 2022! Wat zal het nieuwe jaar voor trends met zich meebrengen? In deze blog proberen wij in een glazen bol te kijken naar de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van video. Nog altijd is videocontent een krachtig medium om je boodschap over te brengen. Welke vormen van video gaan de trend worden? Lees hieronder onze jaarlijkse voorspelling.

Een kleine disclaimer: wij kunnen helaas niet écht in een glazen bol kijken… ;-). In deze blog:

De videotrends op een rij van 2022

Voordat we alles op een rijtje zetten, presenteren we eerst nog een aantal cijfers en feiten uit eerdere blogs. Dit jaar hebben we weer 5 trends beschreven. Als je vragen hebt over een van de onderstaande trends, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

De cijfers en feiten

Op basis van een onderzoek van Cisco werd er voorspeld dat het internetverkeer in 2022 voor 85 procent uit video zal bestaan. Dit onderzoek komt uit 2020; inmiddels zitten we al op een videoverkeer van 82 procent. In 2014 was dit volgens Cisco nog 64 procent. Of we de 85 procent gaan halen is de vraag, maar we zijn aardig op weg.

Livestreams en webinars

Je kon er al niet meer omheen, maar nu al helemaal niet meer: de voordelen van online evenementen, congressen, open dagen en trainingen. Uiteraard is persoonlijk contact het allerfijnst. Wat vonden wij het heerlijk dat we in oktober weer een aantal hybride livestreams hadden! Een hybride livestream is een livestream met echt publiek in de zaal. Helaas namen de maatregelen weer toe en moesten we weer terug naar volledig online. Gelukkig is de techniek verder ontwikkeld en hebben wij als videoproductiebedrijf zeer veel ervaring opgedaan in het creëren van interactie tijdens een professioneel webinar. Door bijvoorbeeld lunchpakketten en ‘doe-het-zelfpakketten’ vooraf te versturen naar de kijkers. Ook kunnen verbindingen via Zoom en een leuke quiz genoeg interactie geven.

Livestreams en webinars gaan we dus ook zeker in 2022 terugzien. En wij hopen dat het halverwege het jaar weer mogelijk zal zijn om met echt publiek in een zaal te zitten. Tot die tijd zijn er veel voordelen aan een online alternatief. Benieuwd naar de door ons geproduceerde webinars? Bekijk ons portfolio.

YouTube-hoofdstukken

Zoals wij voorspelden in 2020, zullen ook langere video’s gebruikelijker worden. Denk bijvoorbeeld aan een webinar van een uur. Het is bij YouTube mogelijk om hoofdstukken te maken in een video. Je kunt dan starten bij een bepaald deel in de video, zonder de gehele video te hoeven kijken. Vergelijk het met de dvd’s van vroeger: je kreeg eerst een menu met de keuze om uit hoofdstukken te kiezen. Wij helpen je hier graag bij en geven je advies over het maken van een goedlopend script dat ook makkelijk op te delen is in losse stukken.

Het opdelen in hoofdstukken is een gevolg van de toename van webinars, want in een webinar wordt er ontzettend veel informatie verteld. Al deze informatie kun je dan gemakkelijk opdelen door middel van hoofdstukken en links daarnaartoe. Wij noemen dat ‘het recyclen van content’. 🙂

Geluidloze video’s

Je kent het vast wel: je wilt een leuke video (stiekem) bekijken op je werk of in de trein, maar je hebt geen oortjes of koptelefoon… Oeps, hoe ga je dan nu onopvallend die grappige of interessante video bekijken? In al onze offertes nemen wij standaard ondertiteling mee en bieden wij een optie aan om je video ook begrijpelijk te maken zonder geluid. En zoals met lp’s die weer steeds populairder worden, zullen we met video ook teruggaan in de tijd. Denk aan de jaren twintig met Charlie Chaplin: de stille of stomme films. Want pas in 1927 werd het mogelijk om beeld en geluid tegelijk af te spelen. De schatting is dat zo’n 85 procent van de video’s op Facebook wordt bekeken zonder geluid. Wanneer je de video voorziet van teksten en ondertitels is de kans veel groter dat de video ook echt bekeken wordt. Conclusie: ondertiteling is niet alleen maar meer voor doven en slechthorenden, maar ook voor de gemiddelde social media kijker.

Korte updatevideo’s

In het afgelopen jaar hebben wij opvallend veel korte updatevideo’s gemaakt, zoals korte verhuisvideo’s of een interne videoboodschap van een directeur aan zijn medewerkers. Er is online heel veel content te vinden, maar om je te onderscheiden van de concurrent is het goed om het net even iets anders te doen. Deel niet altijd informatie en content vanuit je expertise, maar grijp ook bepaalde gebeurtenissen aan om een online videopodium te pakken.

Laat bijvoorbeeld een videoserie maken als je bedrijf een jubileumjaar viert of laat een aftermovie maken van je bedrijfsuitje. Belangrijk hierbij is dat de camera niet tot het allerlaatste glaasje blijft filmen, want de video moet natuurlijk nog wel representatief zijn…

Stories

Stories, ze zijn er op Instagram al sinds 2016. Dat is langer dan je waarschijnlijk dacht… Een story is een verhaal dat maximaal 24 uur zichtbaar is. Tenzij je het opslaat in je account; dan kun je het later terugkijken. Inmiddels is deze functie overgenomen door platforms als Facebook, WhatsApp en LinkedIn. Het leuke van een story is dat het laagdrempelig is en het veel interactiemogelijkheden met je volgers geeft. Zo kun je bijvoorbeeld een Q&A organiseren in je stories. Wil je het iets professioneler aanpakken? Wij kunnen ook verticale stories (in 9:16-beeldverhouding) bewerken en flitsender maken.

Inmiddels is dit alweer het derde jaar voor ons dat wij proberen de trends te voorspellen – op basis van de veranderingen in het afgelopen jaar en de nieuwe technische ontwikkelingen. Je kunt hieronder ook onze andere voorspellingen vinden…

Videotrends in 2022
1. Livestreams en webinars
2. YouTube-hoofdstukken
3. Geluidloze video’s
4. Korte updatevideo’s
5. Stories

Videotrends in 2021
1. TikTok
2. Livestreams en webinars
3. Video-advertenties
4. E-learning/Instructievideo’s
5. VR/360 gradenvideo’s

Videotrends in 2020
1. Video’s met een verhaal
2. Dataresultaten bepalen inhoud
3. Meer uitlegvideo’s
4. TikTok
5. Video voor interne communicatie

Nieuwsgierig geworden naar wat je in 2022 allemaal met video kunt doen en welke rol wij hierbij kunnen spelen? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

De 5 videotrends van 2021

Het einde van het jaar is weer in zicht en dus is het weer tijd voor ons jaarlijkse lijstje: wat zijn de videotrends van 2021? Net als in onze blog van het jaar hiervoor nemen we je in vogelvlucht mee in wat de videotrends van het aankomende jaar zullen zijn. Handig als je bijvoorbeeld een nieuwe social media campagne wilt starten, maar ook als je je net in de wereld van video begeeft.

Eén ding is zeker: videocontent is hier en zal dat ook blijven. Video’s zijn anno 2020 al erg belangrijk in het online landschap van consumenten. Dit wordt in de toekomst alleen maar belangrijker. Onderzoek van Cisco toont aan dat in 2022 85 procent van al het internetverkeer video zal zijn. Met dat gegeven beginnen we deze top 5: op welke videotrends moeten we in 2021 inspelen?

TikTok

Om direct te beginnen met TikTok: je houdt ervan of je vindt het niks. Maar één ding is zeker: je kunt er niet meer omheen. Waar het eerst vooral werd gezien als een platform voor kleine kinderen, is het de afgelopen maanden uitgegroeid tot een waar videowalhalla waar ook menig BN’er en 20+’er te vinden is.

Miljoenen Nederlanders zijn al te vinden op TikTok, 4,5 miljoen om precies te zijn. Opgemerkt moet worden dat er vooral een jongere doelgroep actief is op TikTok. Je kunt aannemen dat je er geen 35+’ers zult vinden. Als jouw product of service een jonge doelgroep heeft en als je nog niet actief bent met het plaatsen van video’s of advertenties op TikTok, zorg dan dat dit platform in 2021 wél wordt opgenomen in je plannen.

Livestreams en webinars

Een van de videotrends waar we in 2020 gegarandeerd allemaal (wellicht ongewild) kennis mee hebben gemaakt: livestreams en webinars. Door het coronavirus dat de hele wereld overging, konden vele evenementen niet doorgaan en zelfs bruiloften en begrafenissen moesten worden beperkt. Om toch het gevoel te creëren dat je erbij bent, zijn veel bedrijven begonnen met livestreams. Zo konden evenementen en belangrijke gebeurtenissen in uitgeklede vorm toch doorgaan.

Hoewel livestreams al langer populair waren, zoals bijvoorbeeld onder gamers, ging het in 2020 voor het grote publiek toch echt van start. Verjaardagsfeestjes via een livestream op Zoom, vergaderingen via Microsoft Teams en concerten bijwonen via een YouTube-livestream. En vergeet niet de talloze webinars die in 2020 zijn aangeboden door bedrijven aan hun klanten en personeel. De potentie van livestreams is ontdekt en zal ook in 2021 een belangrijke factor blijven.

Video-advertenties

Wellicht een open deur als we het hebben over videotrends, maar video-advertenties in het algemeen worden ook alleen maar groter en groter, en daarmee dus belangrijker! Het aandeel advertenties dat van statische afbeeldingen naar video’s ging, groeit al enorm, maar zal in 2021 nog verder toenemen. Denk hierbij aan productvideo’s, waarin je je producten tentoonstelt, onder de aandacht brengt en verder uitlegt om bijvoorbeeld vragen te beantwoorden.

Korte, eenvoudige video’s zijn van cruciaal belang om je doelgroep te bereiken. Gebruik de kracht van video om de aandacht van je doelgroep te pakken en deze vast te houden.

E-learning-/Instructievideo’s

De coronapandemie vraagt enorm veel creativiteit van ons om toch alles door te kunnen laten gaan: cursussen, evenementen en zelfs werk. Daarom is er in 2020 enorm veel geëxperimenteerd met onder andere het omzetten van cursussen en opleidingen naar een digitale variant. Eén ding is zeker: dat ging niet zonder slag of stoot, maar: het is gelukt. Het draait, mensen zijn enthousiast en alles kan doorgaan.

Hierbij heeft men ook ontdekt welke voordelen bijvoorbeeld e-learning- en instructievideo’s hebben. In plaats van dat je voor je cursus of opleiding naar de stad moet rijden, wellicht in een file komt en parkeerproblemen ondervindt, kun je het nu vanuit je eigen huis volgen. Dat scheelt enorm veel tijd!

Daarnaast kun je met e-learning ook nog eens zelf indelen wanneer je wat gaat doen. Komt een hele ochtend voor jou niet uit? Dan kun je het ook opbreken in blokken van 1 uur bijvoorbeeld. Deze flexibiliteit biedt mogelijkheden. Daarom zijn wij er zeker van dat e-learning- en instructievideo’s ook in 2021 nog een grote rol zullen spelen vanwege de verschillende voordelen.

VR-/360 gradenvideo’s

Dan hebben we als afsluiter van deze top 5 ook nog de VR- en 360 gradenvideo’s. Beide soorten video’s zijn al langer in opmars, maar zijn toch nog niet helemaal doorgebroken. Daar komt in 2021 verandering in!

Door de pandemie is in 2020 enorm veel geïnvesteerd in video en zijn alle doelgroepen nu bekend met onder andere Zoom, Facebook-video’s, WhatsApp-videobellen en alles wat hiermee te maken heeft. Waar mensen er eerst wellicht niet zoveel mee wilden, werden ze later soort van gedwongen om aan de hand van video in contact te blijven met dierbaren.

Hierdoor zal ook het implementeren van 360 graden- en VR-video’s sneller gaan: de fundering is nu helemaal gelegd, wat de drempel verlaagt om ook die ‘nieuwe’ typen video in te zetten. Wel verwachten we dat vooral een jongere doelgroep (tot en met 45 jaar) gebruik zal maken van dit soort video’s.

De trends van de andere jaren

Benieuwd naar de trends van andere jaren? Bekijk hieronder alle blogs.

Videotrends in 2022
1. Livestreams en webinars
2. YouTube-hoofdstukken
3. Geluidloze video’s
4. Korte updatevideo’s
5. Stories

Videotrends in 2021
1. TikTok
2. Livestreams en webinars
3. Video-advertenties
4. E-learning-/Instructievideo’s
5. VR-/360 gradenvideo’s

Videotrends in 2020
1. Video’s met een verhaal
2. Dataresultaten bepalen inhoud
3. Meer uitlegvideo’s
4. TikTok
5. Video voor interne communicatie

Nieuwsgiering geworden naar wat je in 2021 allemaal met video kunt doen en hoe wij daarbij kunnen helpen? Neem dan vandaag nog contact met ons op!

 
Ga terug naar het overzicht

Wat klanten over ons zeggen

 

Het team van Van Ei naar Kip glimlachend in beeld

‘Klein detail, groot effect’

Over van Ei naar Kip

Wij zijn niet het videoproductiebedrijf dat alleen video’s maakt. Wat wij nog meer doen? Wij denken mee met onze opdrachtgevers en vertellen jouw verhaal door middel van video, precies zoals jij het in je hoofd hebt. Wij produceren video’s die meehelpen doelen te realiseren. Wij helpen je graag met onze unieke aanpak voor het maken van bedrijfsfilms, videocontent, webinars en podcasts. Dit alles doen wij met een tot in detail uitgedacht, maar flexibel productieplan.

Offerte aanvragen of neem contact op