Kuiken ei uitkomen broedkast camera film macro agrarisch

De nieuwste ontwikkelingen van AI in de film en video industrie

×
Ga terug naar het overzicht
AI gegenereerde content met Adonbe Firefly robot achter een computer

De afgelopen jaren heeft de opkomst van Kunstmatige Intelligentie (AI, Artificial Intelligence) een revolutie teweeggebracht in de film- en videoproductie-industrie. Met behulp van AI-technologieën kunnen filmmakers en videomakers nu taken uitvoeren die voorheen onmogelijk waren of heel lang duurde, zoals het creëren van realistische visuele effecten, het automatisch genereren van ondertitels en het verbeteren van de beeldkwaliteit. In deze blog gaan we de laatste ontwikkelingen omtrent AI op het gebied van video en film bespreken:

Omdat de ontwikkelingen zo snel gaan, updaten we regelmatig de tekst in dit artikel, laatste update: mei 2023.

Over AI in het algemeen

Belangrijk is om te realiseren dat de techniek nog niet 100% perfect is, er zijn zeker nog dingen die beter kunnen. Maar bedenk dat Photoshop uit 1990 een enorme slag heeft geslagen met de mogelijkheden die het vandaag de dag heeft. Dit is grotendeels ontwikkeld door mensen die van 9 tot 5 werken, 5 dagen per week en pauzes nemen tussen door. AI gaat 24/7 door, zonder pauzes altijd en met duizenden computers tegelijk. Het is niet uit te sluiten dat aan het einde van het jaar de ontwikkelingen op het gebied van AI al weer verdrievoudigd zijn.

7 ontwikkelingen op het gebied van AI in de videowereld

Hieronder belichten we maar liefst 7 ontwikkelingen die de laatste maanden zijn ontstaan in de wereld van video- en film. We vullen steeds weer bij wanneer er nieuwe ontwikkelingen komen. Wil je doorpraten en sparren over wat AI voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wil je niet de hele tekst lezen? Bekijk dan de samenvatting hieronder, uiteraard gemaakt met AI door Chat GPT te vragen om een samenvatting te maken van deze tekst. Vervolgens hebben wij het met de deepfake software van Synthesia omgezet in een video.
https://vimeo.com/813164664/19a621a6b8

1. Realistische visuele effecten door AI

Een van de grootste voordelen van AI-technologie in de filmindustrie is de mogelijkheid om realistische visuele effecten te creëren. Voorheen moesten filmmakers gebruik maken van dure en tijdrovende methoden om deze effecten te maken. Met AI-technologieën kunnen filmmakers nu gebruik maken van algoritmen om digitale personages te animeren, virtuele werelden te bouwen en realistische special effects te creëren.
Een voorbeeld van een film die AI-technologie gebruikte om realistische visuele effecten te creëren, is “The Mandalorian” van Disney+. De show gebruikte de Unreal Engine, een game engine die gebruik maakt van AI-technologie om virtuele werelden te creëren. Dit stelde de makers van de show in staat om realistische achtergronden te creëren en zelfs de bewegingen van virtuele personages te verbeteren.

2. Automatisch genereren van ondertiteling

Een ander gebied waar AI-technologie een grote impact heeft gehad, is het automatisch genereren van ondertitelingen. Voorheen was het handmatig maken van ondertitels een tijdrovende en dure taak, vooral als het ging om het vertalen van video’s in meerdere talen. Met AI-technologieën kunnen filmmakers en videomakers nu gebruik maken van algoritmen om ondertitels automatisch te genereren.
Een voorbeeld van een bedrijf dat deze technologie gebruikt, is YouTube. YouTube gebruikt AI-technologie om automatisch ondertitels te genereren voor video’s die op het platform worden geüpload. Dit stelt kijkers in staat om video’s in verschillende talen te bekijken en maakt het voor makers mogelijk om een groter publiek te bereiken.

3. Verbetering van beeldkwaliteit

Ook de verbetering van de beeldkwaliteit kan met de nieuwste AI-technologie. Denk hierbij aan het weghalen van ruis in zowel het geluid als beeld. En het scherper maken van oude filmbeelden van vroeger. Wij gebruiken deze techniek ook voor ons bedrijf opusb.nl. Met Op USB.nl digitaliseren wij videobanden, small films en cameratapes van vroeger.
Een voorbeeld van een bedrijf dat deze technologie gebruikt, is Topaz Labs. Topaz Labs biedt een product genaamd Video Enhance AI, waarmee gebruikers de beeldkwaliteit van video’s kunnen verbeteren. Dit stelt filmmakers en videomakers in staat om oudere films te herstellen en de kwaliteit van nieuwe films te verbeteren.

4. Deepfake-technologie

Een van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van AI in de film- en videowereld is de opkomst van deepfake-technologie. Deze technologie maakt gebruik van machine learning-algoritmen om gezichten van acteurs te vervangen door andere gezichten. Het kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een ​​acteur in een film te vervangen door een andere acteur.
Deze technologie heeft enorm potentieel voor de filmindustrie omdat het de kosten van het maken van films aanzienlijk kan verlagen. In plaats van het inhuren van dure acteurs of het uitvoeren van kostbare reshoots*, kunnen filmmakers nu gewoon deepfake-technologie gebruiken om de nodige veranderingen aan te brengen. Dit brengt ook weer nieuwe kansen met zich mee op het gebied van het vertalen van films. Nederlandse films kunnen dan bijvoorbeeld ineens veel makkelijker in het Engels worden omgezet.
Uiteraard zitten er ook nadelen aan deze deepfake-technologie laatst is er in Amerkia een moeder bedreigd om geld over te maken omdat haar kind was ontvoerd. De moeder werd gebeld door de ontvoerder en hoorde de stem van haar eigen kind huilend aan de telefoon. En zoals je wellicht inmiddels zelf kan invullen na het lezen van dit artikel, die stem was gemaakt met een AI. Een voice-mail is tegenwoordig al genoeg om een hele stem na te bootsen. Laat staan alle video’s van jezelf die online zijn te vinden op het internet.
*reshoots zijn heropnames, en worden soms gedaan als later in de montage blijkt dat een acteur een verkeerde tekst heeft gezegd. Of dat het script toch aangepast wordt.
https://vimeo.com/805754885

5. Real-time vertaling

Een andere opwindende ontwikkeling op het gebied van AI in de film- en videowereld is real-time vertaling. Deze technologie maakt gebruik van AI-algoritmen om gesproken taal om te zetten in geschreven tekst en vervolgens te vertalen in een andere taal. Het kan worden gebruikt om ondertitelingen te maken voor films en tv-programma’s in verschillende talen, waardoor het publiek wereldwijd toegang heeft tot dezelfde inhoud.
Real-time vertaling kan ook worden gebruikt tijdens live-evenementen zoals sportwedstrijden of conferenties. Dit betekent dat mensen die niet in staat zijn om fysiek aanwezig te zijn, toch kunnen deelnemen aan het evenement door middel van live streaming en real-time vertaling. Of deelnemers die de taal niet spreken kunnen dan live de vertaling horen via een oortje of koptelefoon.

6. AI gegenereerde muziek

AI gegenereerde muziek is een andere ontwikkeling op het gebied van AI in de film- en videowereld. Deze technologie maakt gebruik van machine learning-algoritmen om muziek te creëren die vergelijkbaar is met die van menselijke componisten. Het kan worden gebruikt om filmmuziek en tv-shows te maken zonder de noodzaak van een menselijke componist.
De voordelen van AI gegenereerde muziek zijn dat het kosten bespaart en dat de muziek kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van de productie. AI gegenereerde muziek kan bijvoorbeeld worden aangepast aan de stemming en de sfeer van een scène in een film.

7. Automatische video-editing

Deze technologie kan worden gebruikt om video’s te bewerken voor social media, advertenties, of zelfs voor het maken van een film. De voordelen van automatische video-editing zijn dat het tijdbesparend is en de bewerkingskosten verlaagt.
Sinds het voorjaar 2023 is het mogelijk om bijvoorbeeld talkshows en videopodcasts automatisch te laten monteren. De software kiest automatisch de camera van de persoon die aan het spreken is. De software AutoPod.fm maakt dit allemaal mogelijk, het is nog niet 100% accuraat maar het scheelt zeker al een hoop montage tijd.
https://www.youtube.com/watch?v=YtIBG5PjXIU&ab_channel=AutoPod

UPDATES:

SHAP-E van Open AI – Tekst naar 3D-model (mei 2023)

Van afbeelding naar tekst was al langer mogelijk met onder andere MidJourney en Dall-E van Open AI. Maar vanaf nu is het ook mogelijk om 3D modellen te laten maken door AI. Onderstaande video laat zien hoe dit eruit ziet. In de video wordt onder andere als voorbeeld gebruikt: Maak een 3D model van een vliegtuig die op een banaan lijkt. Het resultaat is uiteraard nog niet perfect, maar dat waren de eerste teksten van Chat GPT ook niet. We zijn benieuwd waar dit heen gaat en houden uiteraard deze ontwikkelingen ook in de gaten.
https://www.youtube.com/watch?v=BqrcodYyUgU&ab_channel=1littlecoder

Agent GPT (april 2023)

Nadat in november 2022 Chat GPT werd geïntroduceerd verschijnen er regelmatig chatbots die iets vergelijkbaars kunnen denk aan Google Bard, My AI van Snapchat en nu ook Agent GPT.
Agent GPT kan bijvoorbeeld een marktonderzoek voor je doen of bijvoorbeeld meedenken wat er allemaal nodig is bij het produceren van een bedrijfsfilm. Je upload je script en Agent GPT zoekt voor je uit wat er allemaal nodig is. Dit betreft nu nog een demo versie en voert niet alle taken echt uit, maar hij bedenkt ze wel zelf. Wanneer wij bijvoorbeeld vragen ‘produceer een bedrijfsfilm van 1 minuut over een schildersbedrijf uit Veenendaal’ kwam hij zelf met onderstaande reactie.
https://youtu.be/Owb0OCNqA-I
Bekijk hier het volledige PDF document: Produceer een bedrijfsfilm met behulp van AI.

Hoe kijken wij naar AI als videoproductie bedrijf?

De hierboven genoemde ontwikkelingen zijn natuurlijk op het eerste gezicht een bedreiging voor ons als videoproductiebedrijf. Maar ook voor onze collega’s content makers zoals tekstschrijvers, fotograven en grafisch vormgevers. Eén ding is zeker, we kunnen het niet tegenhouden. De ‘geest is uit de fles’ en kan er niet meer in terug. De ontwikkelingen op pauze zetten heeft geen zin, want er zal altijd iemand zijn die ermee door gaat. Het pauzeren van de ontwikkeling zal wellicht alles iets vertragen maar volledig stoppen gaat niet meer lukken.
Dus als videoproductiebedrijf is voor ons de enige optie, het accepteren en kijken waar kansen liggen. Als ondernemer doe je dat bij alle soorten van crisissen. Het woord ‘crisis’ betekend in het Japans daarom ook: Kans en gevaar. Want AI bied ook veel mooie dingen en kan soms saai werk makkelijker en sneller maken. Daarnaast zijn we nog niet zover dat AI alles kan, er zullen dus altijd mensen bij komen kijken. Zoals bijvoorbeeld het maken van opnames.
Wil je weten hoe wij AI nu al inzetten op sommige plekken in ons productie proces? Neem dan eens contact met ons op.

Hoe goed en realistisch is AI momenteel?

Leuk feitje over deze blog, hij is namelijk geschreven door AI. Via Chat GPT hebben wij de opdracht gegeven om een blog te schrijven van z’n 1200 woorden over de laatste ontwikkelingen op het gebied van AI. Wel hebben we de tekst hier en daar iets gefinetuned maar de basis is gemaakt door Chat GPT. Hieronder zie je een video van hoe makkelijk dat gaat. Ook de afbeelding die bij deze blog is geplaatst is gemaakt door AI via Stable Diffusion, we hebben de opdracht gegeven: ‘Maak een afbeelding van een kip met een camera’.
https://vimeo.com/813164696/d1a1d4fde4

Meer weten over video’s gemaakt door AI?

Neem vrijblijvend contact met ons op en wij sparren graag verder over de nieuwste ontwikkelingen omtrent AI.
Neem contact op

Ga terug naar het overzicht

Wat klanten over ons zeggen

 

Het team van Van Ei naar Kip glimlachend in beeld

‘Klein detail, groot effect’

Over van Ei naar Kip

Als ervaren videoproductiebedrijf denken we met je mee en zorgen we ervoor dat jouw verhaal op de juiste manier verteld wordt. Of je nu een bedrijfsfilm, webinar of podcast nodig hebt, wij zetten onze ervaring en kennis in om de juiste videostrategie te ontwikkelen.

Offerte aanvragen of neem contact op