Inhoudsopgave
Video of film, je hebt misschien wel honderd verschillende soorten en vormen. De bekendste zijn waarschijnlijk series, bioscoop- en bedrijfsfilms. In dit artikel lichten we in totaal 18 verschillende soorten video toe. Aan al deze verschillende soorten vormen van video hebben wij in de afgelopen jaren mogen meewerken. Er wordt dus een behoorlijke lijst besproken. Wij bieden niet alles zelf als dienst aan, maar kunnen bij alle soorten zeker adviseren en waar nodig is externe partijen inschakelen waar we goede ervaringen mee hebben. Veel soorten video die hieronder genoemd worden overlappen elkaar, maar toch hebben ze allemaal een verschillend doel, lengte, inhoud en vorm.
1. Bedrijfsfilms of bedrijfsvideo’s
De bekendste vorm van video voor bedrijven en organisaties is een bedrijfsfilm. Deze film duurt vaak 30 seconden tot maximaal 3 minuten. In deze korte tijd wordt verteld wat het bedrijf doet en wat het bedrijf kan betekenen voor de kijker. Het is vaak een eerste kennismaking met een bedrijf. Er wordt belangstelling gewekt bij eventuele toekomstige klanten. Je kunt de film online gebruiken, maar ook offline bij presentaties, op beurzen of in wachtkamers.
2. Videotestimonials / reviewvideo’s / case video’s
Mond-tot-mondreclame is tot op de dag van vandaag nog steeds de beste reclame. Het bereik hiervan is vaak erg klein. Door middel van een testimonialvideo vertellen jouw klanten hun ervaringen. Deze video’s kunnen worden gedeeld tijdens verkoopgesprekken, beurzen, showrooms of natuurlijk online. Om een klantvideo verder uit te bereiden, kun je bijvoorbeeld ook een film laten maken van het gehele traject van het betreffende project. Van begin tot eind kunnen we alles vastleggen en daarvan kunnen we na afloop een case video maken. Bij grote projecten is het gaaf om dit te doen. Wanneer je deze omvangrijke projecten laat zien, is de kans groter dat je meer van deze uitgebreide projecten krijgt.
3. Instructievideo’s
Een handeling uitleggen of kennis delen aan een klant of medewerker is vaak repeterend, waardoor het veel tijd kost. Een instructievideo kan een oplossing bieden. Wanneer je één keer op film vastlegt hoe een bepaalde handeling gaat of hoe iets werkt, kun je daarna deze video oneindig vaak delen met medewerkers of klanten. Uitlegvideo’s of instructievideo’s kunnen worden geplaatst in een online e-learning– of cursusomgeving, maar ook op de website of bij het opleveren van een product of dienst. Een voordeel van een les volgen door middel van video is dat iedereen het op zijn eigen tijd kan doen en er eventueel direct visuele ondersteuning kan worden geboden.
4. After movies / compilatievideo’s
Dit is een geschikte vorm van video voor bedrijven of organisaties die evenementen organiseren zoals bijvoorbeeld prijsuitreikingen, open dagen, bedrijfsfeesten/borrels, wedstrijden of beurzen. In een after movie worden sfeerbeelden getoond van een bepaalde gebeurtenis. Eventueel is het mogelijk om bezoekers of mensen uit het bestuur te interviewen. Hierdoor komt er meer inhoud in de video. De video kan zelfs op de dag zelf worden bewerkt op locatie en aan het einde van het event getoond worden op een groot scherm. De opnames kunnen ook voor een volgende editie weer worden gebruikt voor promotie en bij jubilea worden gebruikt om herinneringen op te halen.
5. Animatiefilms
Dit is misschien wel de oudste vorm van video. Oorspronkelijk is een animatie een reeks van verschillende, stilstaande beelden die snel achter elkaar worden afgespeeld. Hierdoor krijg je beweging en zie je een soort film. Misschien heb je dit wel eens gedaan met een kladblok waarop je op de hoekjes van de pagina’s een poppetje tekent die steeds iets anders staat. Als je dan snel door het kladblok bladert, zie je een filmpje. Tegenwoordig zijn animaties ook met de computer te maken. Met zowel in 2D- als in 3D-getekende animaties is dit mogelijk. Een recent voorbeeld van 3D-animatie is de Lion King uit 2019. Een animatiefilm kan zeer geschikt zijn om dingen uit te leggen, want het kan erg visueel en realistisch worden gemaakt.
6. Documentaires
Een documentaire of docu is een film gebaseerd op feiten. Het geeft een realistisch beeld en het wordt gefilmd zoals het is. Vaak wordt een verhaal belicht vanuit verschillende kanten. Mensen kijken naar een documentaire om meer te leren over een bepaald onderwerp. Het zijn dus leerzame films die vaak ook leuk in beeld zijn gebracht. Dit is ook nodig omdat documentaires over het algemeen lang duren. Door spannende of grappige elementen toe te voegen, kijkt het makkelijk weg.
7. Multicameraregistraties (live)
Bij bijvoorbeeld voetbalwedstrijden, talkshows en concerten wordt deze vorm van video gebruikt. Er wordt een opstelling gemaakt met meerdere camera’s op verschillende plekken rond het onderwerp. Deze beelden worden soms live gemixed/gemonteerd, maar dit kan ook achteraf. Deze vorm kan een oplossing zijn bij grote zakelijke evenementen waarbij niet iedereen in één zaal past of niet iedereen goed zicht heeft op het podium. Het is dan mogelijk om schermen te plaatsen in de zaal waarop live de beelden van de multicameraregistratie te zien zijn.
8. Bioscoopfilms / speelfilms
Dit kun je misschien wel de ‘echte’ films noemen. Dit zijn de films die we in de bioscoop zien of op televisie. Vaak duren deze films 90 minuten en gaan ze over dagelijkse onderwerpen of verzonnen fantasieën. Voor bedrijven en organisaties kan dit een vorm van promotie zijn. Het maken van een goede bioscoopfilm kost veel tijd en geld. Daarom kiezen bedrijven vaak voor een vorm van sponsoring om toch promotie te krijgen in een film.
9. Wervingsvideo’s / vacaturevideo’s
In deze video’s wordt een bepaalde functie uitgelicht. De video wordt vaak gebruikt als versterking bij een vacature of wervingsactie voor nieuw personeel. Het kan een serieuze video zijn, maar ook een grappige. Het moet wel bij de stijl van het bedrijf passen. Wanneer de functie is vervuld, kan de video nog steeds interessant zijn voor toekomstige vacatures, maar je kan ook met deze video’s jouw team op een leuke manier online voorstellen aan relaties. Lees hier meer over vacaturevideo’s.
10. Live webinars
Deze vorm lijkt het meeste op een multicameraregistratie, maar is vaak kleiner. Doordat deze online video live wordt uitgezonden, is er interactie mogelijk met de kijkers. Dit live uitzenden kan openbaar op bijvoorbeeld Facebook, Instagram of YouTube, maar ook intern op een besloten website. Eventueel kan er zelfs echt publiek bij zitten. Kijkers kunnen live reageren op de onderwerpen van het webinar en daarop kan de presentator ook weer reageren. Lees hier meer over het organiseren van een livestream of webinar.
11. Achter de schermen video’s
Met deze soort video geef je een kijkje in de keuken van je bedrijf. Je laat zien hoe een proces er ‘achter de schermen’ aan toe gaat. Voor productiebedrijven is dit een zeer interessante vorm; je kunt op deze manier potentiële klanten al een inkijkje geven in je productieproces. De kijkers krijgen op een visuele manier te zien hoe de werkwijze is.
12. Commercials / advertentievideo’s / promotievideo’s
Deze kennen we allemaal wel van televisie; korte reclamespotjes die tussen programma’s door worden vertoond. Diensten, evenementen of producten worden in deze korte video’s getoond. Vaak gebeurt dit met een vleugje humor of op een opvallende manier. Aan een commercial zit regelmatig een actie gekoppeld. Dit kan een directe of indirecte actie zijn. Bijvoorbeeld: “Koop nu nog snel…” of “Word lid en ontvang ons welkomst cadeau!”. Commercials kunnen op veel verschillende plekken worden weergegeven, waaronder in de bioscoop, op televisie of op digitale reclameborden.
13. Bedrijfsjournaals
Hét belangrijke televisiejournaal, om acht uur ’s avonds, kennen we allemaal wel. Ook voor bedrijven kan een journaal interessant zijn. Vooral voor bedrijven met veel medewerkers. Via een bedrijfsjournaal kunnen medewerkers op de hoogte worden gesteld van nieuwe ontwikkelingen in het bedrijf. Het journaal kan worden gepresenteerd door een echte presentator, en medewerkers of klanten kunnen worden geïnterviewd om meer interactie te krijgen. Het journaal kan worden geplaatst in interne nieuwsbrieven of op het intranet. Het kan tevens worden gedeeld in bijvoorbeeld WhatsApp- of Facebook-groepen.
14. Headervideo’s / omslagvideo’s / beursvideo’s
Op een website of Facebook is het mogelijk om een video bovenaan de pagina te plaatsen – als achtergrond of als omslag van je online profiel. Video’s op websites zijn effectief, omdat mensen door video’s langer op je pagina blijven; daardoor wordt de ranking in Google hoger. Wij hebben zelf ook een headervideo op onze website. Benieuwd? Ga naar onze homepagina. In deze video’s wordt vaak geen gebruikgemaakt van geluid en zijn alleen sfeerbeelden te zien. Deze video’s zijn daarom ook perfect geschikt voor offline presentaties zoals in een beursstand of etalage. Lees hier meer over beursvideo’s.
15. Salesvideo’s / verkoopvideo’s
Verkopen kan in de meeste gevallen nog steeds het beste worden gedaan in een echt verkoopgesprek, maar… Ook hierbij kan video helpen; bijvoorbeeld wanneer een klant bij jou op bezoek komt en even moet wachten. Tijdens het ‘koffie halen’ kun je alvast een korte video van jouw bedrijf laten zien. Achteraf kan je de klant ook nog een video sturen. Dit is handig wanneer de potentiële klant nog niet helemaal zeker is van een samenwerking. Zelfs tijdens het gesprek kan het laten zien van een video het gesprek een hele andere draai geven. In een salesvideo wordt de toekomstige klant rechtstreeks aangesproken, vaak gecombineerd met een product dat perfect bij hem of haar past.
16. Portretfilms
Deze soort video ligt tussen een documentaire en wervingsvideo in. In plaats van een portretfoto wordt er een korte film gemaakt. Eén persoon staat hierin centraal. Bij zzp’ers kan dit de perfecte vorm zijn, omdat zij zichzelf kunnen voorstellen aan de hand van een soort minidocumentaire waarin zij de hoofdrol spelen. Ook voor uitvaartondernemers, trouwambtenaren en sprekers kan dit dé manier zijn om vertrouwen te winnen van nieuwe klanten.
17. (Web)series / Vlogs
Goede tijden, slechte tijden is misschien wel Nederlands bekendste soapserie. Voor bedrijven kan een serie ook een effectieve manier van promotie zijn. Bij bedrijven die bijzondere diensten of producten aanbieden zou het kunnen werken. Bijvoorbeeld voor restaurants: in een online videoserie kun je laten zien waar je ingrediënten vandaan komen of hoe een bepaald gerecht tot stand komt. Ook vloggen kan voor bedrijven een leuke manier zijn om online zichtbaar te worden. Vlogs kunnen door medewerkers zelf worden gefilmd. Wij kunnen dan eventueel de montage en productie hiervan verzorgen. Wil je zakelijk gaan vloggen? Bekijk onze video maand pakketten.
18. Social media video’s
Instagram, Snapchat, Facebook, TikTok, LinkedIn, YouTube, WhatsApp… En zo zijn er nog veel meer platformen waar je als bedrijf zichtbaar kan zijn. Op al deze platformen wordt ontzettend veel informatie en content geplaatst. Met goede video’s kan een bedrijf zich onderscheiden van alle andere content en op die manier opvallen bij de juiste doelgroep. Met deze video’s kan aandacht worden getrokken naar een nieuw product. Ook kan er interactie, en dus binding, met de kijker worden bewerkstelligd – in de vorm van een quiz of tips en weetjes.
Benieuwd welke soort video bij jouw bedrijf past?
Het was een lang, maar hopelijk ook interessant artikel. Mocht je na dit artikel nog vragen hebben of willen weten welke vorm het beste bij jouw bedrijf past? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij staan altijd open voor een creatieve brainstormkennismaking.
Ga terug naar het overzicht